ABD, Rusya’nın 'Güvenlik Garantisi' önerisine yanıtını verdi

ABD, Rusya’nın Ukrayna kriziyle ilgili Aralık ayında yazılı olarak cevap verilmesini istediği Güvenlik Garantisi önerisine yazılı yanıtını verdi.

ABD, Rusya’nın 'Güvenlik Garantisi' önerisine yanıtını verdi
DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz Aralık ayında Ukrayna üzerine tansiyonun yükselmesi sebebiyle Rusya Dışişleri Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO)’ne değerlendirmesi için güvenlik garantisi anlaşması önerisinde bulunmuştu. Rusya bu teklife yazılı olarak cevap verilmesi hususunu da not etmişti.

ABD bu anlaşma taslağına yazılı olarak cevabını iletti. CNN’in iddiasına göre, ABD’nin yazılı cevabında Washington’un Moskova ile çalışmaya hazır olduğu genel konular listelendi. Bu alanlar silah kontrolü, şeffaflık, füze sistemlerinin yer değiştirilmesi gibi konular yer aldı.

Beyaz Saray, salı günü Rusya’ya yazılı cevabını kamuoyu ile paylaşmayacağını açıklamıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın ABD’nin yanıtını yayınlamamasını istemeleri halinde gizli tutacağını ifade etmişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Çarşamba günü saat 21.00’da (19.00 CET) basın toplantısı düzenleyeceğini açıkladı.