ABD Büyükelçisi Mercan’ın ifadelerine İran’dan tepki

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan'ın Tel Aviv Üniversitesi bünyesindeki düşünce kuruluşu için kaleme aldığı makale İran'ı ayağa kaldırdı.

ABD Büyükelçisi Mercan’ın ifadelerine İran’dan tepki

Son dönemde Türkiye ile İsrail arasında normalleşme süreci hız kazanırken Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan’ın Tel Aviv Üniversitesi bünyesindeki düşünce kuruluşu Dayan Stratejik Araştırmalar Merkezi için kaleme aldığı bir makale İran’da tepki topladı.

Sözcü’nün aktardığı makalede, Türkiye ile İsrail’in güvenlik ve enerji alanlarında işbirliği yapmasının önemi vurgulanırken, iki ülkenin de bölgedeki benzer düşman aktörlerin tehdidi altında olduğu belirtildi.

Mercan’ın, makalesinde ortak düşmanın adı belirtilmezken, İran medyası bu ifadeleri üzerine alındı. Mercan’ın İran’dan bahsettiğini aktaran İran medyası, “Türkiye ve İsrail: İyimserlik üstün gelmeli” başlıklı makaleyi eleştirdi.

İran medyası, Mercan’ın daha önce de İran karşıtı açıklamaları olduğunu hatırlattı. Mercan, 2008 yılında İsrail’in Haaretz gazetesine verdiği demeçte nükleer silaha sahip bir İran’ın Türkiye için tehdit oluşturacağını söylemişti.