10 Ekim Gar Katliamı: Kapanmayan yara

Bundan tam 7 yıl önce Ankara’nın göbeğinde IŞİD’liler 104 canı hayattan kopardı.

10 Ekim Gar Katliamı: Kapanmayan yara

Cumhuriyet tarihinin en kanlı saldırısı 10 Ekim Gar Katliamı’nın üzerinden 7 yıl geçti. Cihatçı terör örgütü IŞİD’in iki canlı bomba ile “Barış, emek ve demokrasi” mitingine yaptığı saldırı sonucu 104 yurttaşımız hayatını kaybederken, binlercesi yaralandı. Saldırı sonrası polis yaralılara biber gazı ile müdahale ederken, katliamın ana davasında karar 3 Ağustos 2018’de çıktı. Dokuz sanığa ‘anayasal düzeni ihlal’ suçundan birer kez, ‘kasten öldürme’ suçundan da 100’er kez olmak üzere toplam 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Yargıtay cezaları onandı. Dokuz sanığa 391 kez öldürmeye teşebbüs suçundan verilen hapis cezalarının bir bölümü bozuldu. Yargıtay, katliamın firari sanıklarının yargılandığı davanın tek tutuklu sanığı Erman Ekici’nin canlı bombalara onay veren kişi olduğuna hükmetti. Katliamın 16 firari sanığı ile Erman Ekici’nin insanlığa karşı suçtan yargılandığı davada ise 17 duruşma geride kaldı. Son duruşmada, IŞİD üyesi Kasım Güler tanık olarak dinlenildi. Güler, ifadesinde MİT’le pazarlık yaptığını öne sürdü. Dava 27 Aralık’a ertelendi.

YAŞANAN SKANDALLAR

16 Ekim 2015: Suruç ve Ankara’daki saldırılarla gündeme gelen ‘Dokumacılar’ adlı grubun 19 üyesinin saldırılardan bir yıl öncesinde soruşturulduğu ancak soruşturmanın kapatıldığı belirlendi.

14 Aralık 2015: Saldırı emrini veren IŞİD’li İlhami Bali’nin 15 yıldır dinlenildiği ortaya çıktı.

10 Haziran 2016: Katliamda sorumluluğu bulunan Emniyet yetkilileri hakkında yapılan suç duyurusuna takipsizlik verildi.

25 Eylül 2017: GPS kayıtları, “Ambulanslar 5 dakika sonra olay yerine ulaştı” diyen Sağlık Müdürlüğü’nü yalanladı. Görevlendirildiği söylenilen ambulans hiç yerinden ayrılmadı, 11 ambulans hiç hasta almadı.

22 Kasım 2019: Savcılığın katliama ilişkin 9 klasörlük delil dosyasını mahkemeden ve müştekilerden sakladığı ortaya çıktı.

26 Ekim 2021: Evinde 3 bine yakın IŞİD’linin arşivi bulunan Kuteybe Hammet beraat etti.