Zincir market patronları işçi kıyımına hazırlanıyor

ŞOK ve A101 zincir marketleri, döviz kurunun düşmesiyle ciro kaybı yaşamamak için işçi çıkarmaya hazırlanıyor.

Zincir market patronları işçi kıyımına hazırlanıyor

Mağaza Market Sendikası yayınladığı açıklamada zincir market patronlarının  döviz kurunun düşmesiyle ciro kaybı yaşamamak için işçi çıkarmaya hazırlandığını ifade etti. Yapılan açıklamada emekçilerin çalışırken baskıyla istifa dilekçesi yazmamaları, her türlü baskıyı ve mobingi kayıt altına alarak Mağaza Market Sendikası’na ulaşabilecekleri  söylendi.

Yapılan açıklamada, “ŞOK patronları yeni norm ile yılbaşından itibaren 4 işçi çalışan mağazalardaki sayıyı 3’e düşürmeyi planlıyor.” denildi. Yeni çalışma planlarını sendikaya gönderen A101 işçileri de ŞOK’ta olduğu gibi personel sayısının düşürüleceğini anlatıyor.

İstanbul Küçükçekmece’den Mağaza Market Sendikası’na ulaşan işçilerin gönderdiği tabloya göre “2,5 ve 3,5” olarak tanımlanan mağazalardaki part time çalışan işçiler, bir haftada iki mağazada birden çalışacak. İşçilerin sabit mağazası olmayacak, mağaza mağaza gezecek.

Mağaza Market-Sen tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, “Sorumlular, yılbaşı ardından başlanacak çalışma planlarını işçilere ulaştırdı. ŞOK ve A101, mağazalarda personel sayısının düşürüleceğini ilan etti. Asgari ücrete gelen zammın ardından patronlar “fazla yüklerinden” kurtulmak istiyor. ŞOK ve A101 patronları işçiyi işsiz bırakıp “az işçiyle çok iş” yaparak cirolarını yükseltmek istiyor.” denildi.

Mağaza Market-Sen’den yapılan açıklamada da işçilerin haklarının bugüne kadar olduğu gibi gasp edileceği belirtildi. Sendika işten çıkarılma ile karşı karşıya olan tüm market işçilerine çağrı yaptı:

-Baskıyla istifa dilekçesi yazmayın.
-Önünüze koydukları belgeleri okumadan imzalamayın.
-Fazla mesailerinizi mutlaka kayıt altına alın.
-Sözlü ya da yazılı uygulanan her baskıyı, zorlamayı, mobbingi kayıt altına alın.
-Tüm haklarınız için Mağaza Market-Sen’e ulaşın.

“Markette İşçi Kıyımı hazırlığına karşı işçiler sendikamızda birleşelim.” diyen Mağaza Market-Sen, #MarketteİşçiKıyımı etiketi ile tüm ŞOK ve A101 işçileri yeni çalışma planlarını paylaşıp, itirazını anlatabileceğini belirtti.