Yüzde 15 yetmedi: Okul servislerine gizli zam

Bazı servisler 'hostes bedeli, yeni araba, bilgilendirme mesajı gibi gerekçelerle velilerin önüne yüzde 35'e varan zamlı ücret çıkarıyor.

Yüzde 15 yetmedi: Okul servislerine gizli zam

Yeni eğitim-öğretim sezonu öncesi İstanbul’da milyonlarca yurttaş, çocuklarının okul masraflarının karşılayamaz durumda iken okul servis ücretilerine yüzde 15 getirilmişti. Ancak, bazı servislere bu da yetmedi.

UKOME’nin belirlediği yeni tarifede servis ücretleri 0-1 kilometre 312 lira, 1-3 kilometre 348, 3-5 kilometre 370 lira ve 23-25 kilometre ise 748 lira olarak belirlendi. Ancak özellikle özel okul servisleri, çeşitli gerekçelerle velilerden yüzde 35’e varan ek ücret istiyor.

İddialara göre kimi servisler “hostes bedeli”, “yeni araba”, “bilgilendirme mesajı” gibi gerekçelerle velilerin önüne yüzde 35’e varan zamlı ücret çıkarıyor.

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmeleri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk ise yapılan uygulamalar için “Gizli zam değil aslında aşikar oluyor. Eğer çocuk ilkokul, okul öncesi veya ortaokuldaysa mecburen hostes bulundurmak zorunda. Bunun için de velilerimiz yüzde 35 artı bir ücret ödemek durumunda. Lisede hostes parası kesinlikle yok. Şöyle bir soygunumuz var bizim; çeşitli isimler altında araç takip bedeli, iyi araba bedeli, gezi bedeli gibi isimler altında servis ücretini ikiye katlayarak tahsil etmeye çalışıyorlar” dedi.