"Yol haritası Erdoğan’ın yapıcı davranmasına bağlı"

Ziyaret öncesinde AFP’ye konuşan bir AB yetkilisi, işbirliğini yeniden başlatma amaçlı yol haritasının “Erdoğan’ın yapıcı davranması ve Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine ilişkin gerilimi yumuşatmaya devam etmesi” koşullarına bağlı olduğunu söyledi.

25 Mart’taki Avrupa Birliği (AB) zirvesinin ardından ilk temasta Von der Leyen ve Michel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Görüşmede göç, ekonomi, üst düzey diyalog ve stratejik işbirliğinin yanı sıra Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesi gibi konuların gündeme gelmesi bekleniyor.

Erdoğan’ın 18 Mart göç mutabakatının yenilenmesi, vize serbestisi, Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi, tam üyelik için müzakere sürecinin başlatılması kapsamında 23 ve 24’üncü fasılların açılması konularını da masaya getireceği kaydedildi. Ziyaret öncesinde AFP’ye konuşan bir AB yetkilisi, işbirliğini yeniden başlatma amaçlı yol haritasının “Erdoğan’ın yapıcı davranması ve Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine ilişkin gerilimi yumuşatmaya devam etmesi” koşullarına bağlı olduğunu söyledi. Yetkili, toplantıda “müzakere olmayacağını, ilerleme konusunda bir çerçeve çizileceğini” söylerken “Eğer Erdoğan işbirliği yapmazsa her şeyin bloke olacağını” savundu.

Haberde “Erdoğan’ın ülke içindeki ekonomik sıkıntılar ve Trump’ın Beyaz Saray’dan gitmesi sonrası Washington’ın çizgisinin sertleşmesi nedeniyle daha uysal bir hale geldiği” yönünde kimi yorumlara yer verildi.