Yoğun bakımlarda kırmızı alarm çanları çalıyor

Prof. Dr. İsmail Cinel ülke genelinde yoğun bakım doluluk oranları hakkında önemliaçıklamalarda bulundu.

Yoğun bakımlarda kırmızı alarm çanları çalıyor

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel ülke genelinde yoğun bakımların yoğunluk oranına dikkat çekerek yoğun bakım ekiplerinin de ağır bir travmatik süreçle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Yeni kısıtlamaların önümüzdeki süreçte ne kadar etkili olacağını göreceklerini söyleyen Cinel “Bakın biz freni yaptık ama, bu fren yeterli mi değil mi, Ramazan’ın etkisini nasıl olacak, bunlar önümüzdeki hafta Cumartesi-Pazar ortaya çıkacak. Ama bu bir hafta nasıl geçecek, ben yoğun bakımlar adına bunu düşünüyorum, bundan endişe duyuyorum. Çünkü örneğin 50 yoğun bakım yatağınız vardı, 80 oldu, 100 oldu, 120 oldu doldu. Bu da neyi getiriyor biliyor musunuz? Taşın altına elini koymak isteyen, yoğun bakımdan uzak olan hekim grubu dahi endişe ediyor. Çünkü örneğin bir göz hekimini yoğun bakımda çalıştırarak verim alamazsınız” dedi.

AĞIR HASTA SAYISI SÜREKLİ ARTIYOR

Yeni kısıtlamaların ne kadar faydalı olacağını önümüzdeki hafta göreceklerini söyleyen Cinel “Şimdiki gidişte karşımızda mutasyona uğramış bir virüs var, toplumda hızlı yayılabiliyor ve dokuları biraz daha fazla tahrip ediyor. Son 15 gündür kırmızı alarm çanlarının çaldığı açık ve net. “Çok daha genç hastalarımız var. Aşılamanın da faydası ile (65 yaş üstünü aşılamayı başardık), artık yoğun bakımlarda ortalama 78 gibi yaşlardan şu an 60’lara 59’lara geri geldik. Bu çok önemli bir detay. Çünkü artık 38 yaşında da hastamız var, 45 yaşında da hastamız var. Bunlar da dokuları daha tahrip olmuş bir şekilde geliyorlar yoğun bakımlarımıza. Şu anda ağır hasta sayısında 3 bin 200’lerdeyiz. Son 6 haftadır her gün artıyor” ifadelerini kullandı.