Yiğit Bulut’tan yastık altı döviz açıklaması: Dolarizasyonun bel kemiği çatladı

Cumhurbaşkanı Yiğit Bulutu katıldığı televizyon programında ekonomiye dair açıklamalarda bulundu.

Yiğit Bulut’tan yastık altı döviz açıklaması: Dolarizasyonun bel kemiği çatladı

CNNTürk yayınına katılan Yiğit Bulut Merkez Bankası Başkanı’nın değişimi ve yükselen dolar kuru ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Piyasaların yeni Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu’nu sevdiğini söyleyen Bulut, “Enflasyonist para politikalarını uygulamayacağını, piyasaları öldürmeden, enflasyon hedefini düşürmenin hedef olduğunu MB başkanı söyledi. Çok teknik terime boğmadan şunu söyleyelim. Sıkı para politikasından bazıları hoşlanır bazıları hoşlanmaz. Olağanüstü toplantı yapılmayacak, olağanüstü toplantı kararı alınmayacak. Faizlerin 500 puan indirilmesi, akla hayale gelmeyecek uygulamaların gündeme gelmesi mümkün değil demiştim” dedi.

BİR KISIM MEDYA ATEŞE BENZİN DÖKÜYOR

Türkiye’nin ekonomik yapısı üzerinde uluslararası medyanın algı kurduğunu söyleyen Bulut, MB Başkanı ne dediyse sözünde durdu ve açıklamalarına devam ediyor. 2013’te 4.61 seviyesini görmüştük gösterge faizde. Gösterge faizin 19 olduğunu görüyoruz. Bir kısım medya ateşe benzin dökmeye çalışıyor. Bir kısmı Londra’dandı bunların. Yerli ve yerel medya destek verdi ve bu durumu çok iyi anlattı” ifadelerini kullandı.

DOLARİZASYONUN BEL KEMİĞİ ÇATLADI

AKP’li Cumhurbaşkanı’nın ‘yastık altındaki dövizleri bozdurun’ çağrısının çok büyük bir öneme sahip olduğunu ve ekonomi üzerine büyük etkisi olduğunu iddia eden Bulut, “Şu anda yerlilerin yaptığı satış miktarı 11 milyar dolara dayandı. Bunun 8.5 milyar dolar sistem içinden 3 milyarı yastık altından satılmış” diyen Bulut, “MB Başkanı’nı aradım, ‘Satış oldu mu?’ diye sordum. MB bu dalgalanmada tek bir dolar satmadı. Vatandaş tabiri caizse şunu dedi; ‘Türkiye’ye çok saldırıyorlar, siz bir durun kenarda biz bu işi hallederiz’ dedi.”

7.5 milyar doların bir kısmının çağrı öncesinde satıldığını söyleyen Bulut, “Bunun 8.5 milyar doları ölçülebilir sistem içinde olduğundan. Cumhurbaşkanımızın çağrısına vatandaş 11 milyar dolarlık döviz satarak karşılık vermiş oldu. Bu çok önemli bir karşılık. Dolarizasyonun bel kemiği çatladı, dedolarizasyon başladı demiştim, 11 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu çağrıların etkilerinin devam edeceğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanımız ‘Varlık barışına katılın, yastık altı kıymetlerinizi sisteme katın’ dedi” ifadesini kullandı.