Yeni Ülke'nin 2. sayısı “Rejim Anayasasını Arıyor” dosya konusu ile çıkıyor

Şubat ayında Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuna yapılan açıklama sonrasında yeniden gündem olan anayasa tartışmaları, dosyada bulunan beş yazı ile işleniyor.

Yeni Ülke'nin 2. sayısı “Rejim Anayasasını Arıyor” dosya konusu ile çıkıyor

Yeni Ülke 2.sayısında “Rejim Anayasasını Arıyor” dosya konusu ile okuyucularıyla buluşmaya hazırlanıyor. Şubat ayında Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuna yapılan açıklama sonrasında yeniden gündem olan anayasa tartışmaları, dosyada bulunan beş yazı ile işleniyor.

Dosyadaki ilk yazı, Berkay Çelen tarafından kaleme alındı. Yazı, siyasi tarihimizdeki seçim sistemlerini ve yeni seçim sistemi önerilerini içeriyor ve “Dünden bugüne seçim sistemleri” başlığını taşıyor. İkinci yazı Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu’nun “Parlamenter sistem–Niçin ve nasıl?” başlıklı yazısı olup ülkemizde anayasacılık anlayışının geldiği noktayı ve buna karşı demokratik çözüm önerilerini tartışıyor. Hüseyin Murat Yurttaş’ın 1921 Anayasası üzerinden tartışmaya açtığı yeni anayasa gündemine ilişkin yazısı “‘1921 ruhu’nda buluşmaya heveslenenler” başlığını taşıyor. “Hiç bitmeyen öykü: (Yeni) anayasa gündemi” dosyanın dördüncü yazısı. Dr. Ulaş Karadağ, yazısında Türkiye’de son yirmi yılda yaşanan dönüşümün unsurlarını tartışıyor, bu dönüşümün piyasayla uyumlu bir sürekliliğe sahip olduğunu belirtiyor ve bu bağlamda “yeni anayasa” gündemini yorumluyor. Dosyanın son yazısını ise Kurtuluş Kılçer’in kapitalizm ve emperyalizmin işleyişine uygun şekilde inşa edilmeye çalışılan yeni rejimin parametrelerini ele aldığı “Kemalizm’den Türk-İslam devletine: “Rejimin” anayasa arayışı” başlıklı yazı oluşturuyor.

Gündem bölümü altında da oldukça önemli konulara yer veriliyor. Bu bölümde;

Bilgütay Hakkı Durna “Manzara-i Umumiye”, Gökmen Kılıç’ın “İkinci cumhuriyetin kutsal ittifakı mı?” başlıklı yazılarıyla iç politikaya ilişkin gündemleri ele alırken dış politikada Hasan Sivri’nin “Suriye’ye yönelik savaşın 10.yılı: Neden ve nereye?”, Kamil Tekerek’in “Karabağ’da güncel durum: Zafer Azerbaycan’ın mı emperyalizmin mi?” ve Behiç Oktay’ın “ABD Yunanistan’a gelmiş. Hedef Türkiye mi?” başlıklı yazıları yer alıyor.

Gündem bölümünde aynı zamanda Necdet Okcan’ın “Kod-29: Pandemi koşullarında işçilerin karşılaştığı “yeni” fesih sorunu”, Zafer Aydın’ın “Grev hakkı mı dediniz?”, Umut Kuruç’un “8 Martlar kimindir?”, Berçem Göktürk Duru’nun “İntihar: Bir halk sağlığı sorunu” ve Serkan Şimşek’in “Bugünkü düzen gibi bir düzen sürsün diye: Geçmişi özlemek” başlıklı yazıları yer almakta .

Mercek bölümünde Prof. Dr. Taner Timur imzalı “Lenin, popülizm ve devrimci miras”,

Akademi bölümünde Prof. Dr. İlker Cenan Bıçakçı imzalı “YÖK hükmünde üniversite,

Yeni Kuşak bölümünde Evrim Saldıran imzalı “Örgütsüz direniş, üzgün gençlik ve bir hayal dünyası”,

Hafıza-i Beşer bölümünde Dr. Atilla Özsever imzalı “12 Mart muhtırası ve sonuçları”,

Kültür Sanat bölümünde Cengiz Kılçer imzalı “Paris 1871 Komünü, Vendome Sütunu ve bir ressam Gustove Courbet” yazıları yer alıyor.

 

Yeni Ülke dergisi hakkında bilgi almak ve abone olmak için tıklayınız