Yeni koronavirüs mutasyonu: 18 türün birleşmesiyle oluşuyor

Brezilya’da tespit edilen covid – 19 yeni mutasyonu 18 mutasyonun birleşmesinden oluşuyor.

Yeni koronavirüs mutasyonu: 18 türün birleşmesiyle oluşuyor

Brezilya basınında yer alan bilgiye göre Belo Horizonte kentindeki Minas Gerais Federal Üniversitesi (UFMG) ve Pardini Grubu Araştırma ve Geliştirme Sektörü uzmanları, covid-19’un 18 mutasyonun birleşiminden oluşan türüne rastladı.

Üniversite’deki uzmanların yapmış olduğu açıklamaya göre yeni türün tehlike potansiyelinin yüksek olduğunu ifade ettiler. Bu türdeki daha önce tanımlanmamış 18 mutasyonun içinde Brezilya’nın Amazonas eyaletinde ortaya çıkan P1, Rio de Janeiro’da ortaya çıkan P2, İngiltere’de ortaya çıkan B.1.1.7 ve Güney Afrika’da ortaya çıkan B.1.1.351 türleriyle benzer özellikler gösteren mutasyonların bulunduğu açıklandı.

BÜTÜN TÜRLERİN GELİŞMESİ GİBİ

Tespit edile türün yayılma hızı ve öldürme potansiyeli hakkında kesin yorum yapamayacaklarını söyleyen UFMG’de görevli virolog Renato Santana, “Brezilya’da mevcut türlerle benzer karakteristik özelliklere sahip olduğunu bilmek önemli ancak yeni karakteristik özelliklere de sahip. Bu sanki mevcut türlerin gelişmesi gibi” dedi.

Bu türün görüldüğü kişilerin ülke dışına seyahat etmediğini belirten Santana, türün ne zaman ve nerede ortaya çıktığını belirlemek için araştırmaların yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Brezilya’da bugüne kadar 340 binden fazla kişinin ölümüne sebep olan covid-19, ülkede 13.1 milyondan fazla kişide görüldü.