Yeni bir "yetmez ama evet" dalgası kapıda mı?

"AKP’ye söylenmesi gereken '1921 ruhu'nun kendilerini çarpacağıdır. AKP’ye söylenmesi gereken yeni bir anayasa tartışmasını başlatma meşruiyetinin olmadığıdır."

Yeni bir

Yeni Ülke dergisinin “Rejim Anayasasını Arıyor” dosya konulu ikinci sayısında Hüseyin Murat Yurttaş imzalı “1921 ruhunda buluşmaya heveslenenler” başlıklı yazıda yeni anayasa tartışmaları ve ‘1921 ruhu’ çıkışları değerlendirildi. Yazıda 1921 Anayasası’nın yeni bir “Yetmez Ama Evet” dalgasına dayanak yapılmak istendiği vurgulanarak şunlar kaydedildi:

“Türkiye’nin Osmanlı döneminden başlayan modernleşme sürecinin önemli köşe taşlarından biri anayasalar olmuştur. Her anayasa hem modernleşme ve kapitalistleşme sürecindeki eski toplumsal güçlerle mücadelenin hem de gelişkinlik ve ihtiyaçların karşılığını göstermiştir.

Buna karşın bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözleriyle yeni bir anayasa tartışması başlarken her anayasanın egemen sınıfın yapıldığı dönemdeki ihtiyaçları ile ilişkisi ve bu arada o sınıfın iktidar aygıtı devletin şekillendirilmesindeki rolü en az konuşulan başlıklar olmayı sürdürüyor.

Bu açıdan girişilecek bir tartışmada ise öncelikle ideolojik kirliliğin temizlenmesi gerekli gözüküyor. 1921 Anayasası’nın yeni bir “Yetmez Ama Evet” dalgasının dayanağı yapılmak istenmesinin yanı sıra aynı anda siyasal İslamcılar, Kürt siyasi hareketi ve liberaller için bir ortaklaşma noktası olması açısından ne olup ne olmadığına ilişkin bir tartışmanın kazanılması gerekiyor.”

 “AKP’YE SÖYLENMESİ GEREKEN YENİ BİR ANAYASA TARTIŞMASINI BAŞLATMA MEŞRUİYETİNİN OLMADIĞIDIR”

Yazıda, yeni Anayasa tartışmalarına, 1921 Anayasası’na dair gerçeklere veya safsatalara dayanarak dahil olmaya çalışmanın en çok AKP’nin ekmeğine yağ süreceği vurgulanarak şunlar söylendi:

“1921 Anayasası’nı orasında burasından çekiştirip kendilerine tarihsel bir dayanak yaparak yeni bir “yetmez ama evetçilik” dalgasının önünün açılmasına izin verilmemelidir. Dahası bugün siyasi meşruiyeti sürekli olarak aşınan AKP iktidarı ve Cumhur ittifakının başlatıp sürdürmeye çalıştığı bir anayasa tartışmasına sırt dönmek yerine o veya bu gerekçeyle ve bu arada ektir. AKP’ye söylenmesi gereken ‘1921 ruhu’nun kendilerini çarpacağıdır. AKP’ye söylenmesi gereken yeni bir anayasa tartışmasını başlatma meşruiyetinin olmadığıdır.”

Yazının tamamını okumak için Yeni Ülke’ye abone ol