Yeni ABD yönetimi Çin ve KDHC karşıtı anlaşmalarla işe başladı

Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kishi ve göreve yeni atanan ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin Çin ve KHDC aleyhinde politikalar konusunda mutabakat sağladı.

Yeni ABD yönetimi Çin ve KDHC karşıtı anlaşmalarla işe başladı

Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kishi ve ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin, Karşılıklı İşbirliği ve Güvenlik Antlaşması’nın 5. maddesinin Çin’in üzerinde hak iddia ettiği Senkaku Adaları’nı da kapsadığı konusunda mutabık kaldı.

Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kishi ve göreve yeni atanan ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin’in Japonya saati ile bu sabah bir telefon görüşmesi gerçekleştirdikleri açıklandı. Görüşmede Kishi’nin Japonya kontrolünde bulunan ancak Çin’in üzerinde hak iddia ettiği Senkaku Adaları ve Doğu Çin Denizi’nde idareyi değiştirmeye yönelik girişimleri konusunda Pekin’in politikalarından duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği öğrenildi. İkilinin Japonya’yı ABD’nin savunma şemsiyesi altına alan Japonya-ABD Karşılıklı İşbirliği ve Güvenlik Antlaşması’nın 5. maddesinin Senkaku Adaları’nı kapsadığı konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

KDHC DE LİSTEDE!

Kishi ve Austin, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik çabaları da masaya yatırdı. Pyongyang’ın tüm kitle imha silahları ve balistik füzelerden tamamen, doğrulanabilir ve geri dönülmez şekilde arındırılması için birlikte çalışmayı sürdürme kararı alan ikili, ABD kuvvetlerinin Japonya’da konuşlandırılmasından doğan maliyetin paylaşılması konusundaki müzakereleri de en kısa sürede sonuçlandırmak istediklerini dile getirdi.

Kishi, ABD’li mevkidaşını yeni görevi dolayısıyla tebrik ederken, ikilinin mümkün olan en kısa sürede yüz yüze bir görüşme gerçekleştirmek istediklerini dile getirdiği kaydedildi. Görüşmenin ardından açıklamada bulunan Kishi, Austin’in Asya’daki güvenlik ortamı ile yakından ilgilendiğini ve Japonya-ABD ittifakına değer verdiğini belirtti.

Austin ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada mevkidaşı ile yaptığı ilk görüşmeyi “harika” olarak niteleyerek, “Kararlı ve güçlü ABD-Japonya ittifakını ve özgür ve açık Hint-Pasifik’in korunmasına yönelik ortak çabaları ele aldık” ifadelerini kullandı.