Yasada sona gelindi: Seçim barajı yüzde 5'e iniyor

Abdulkadir Selvi köşe yazısında, "Yüzde 10 olan seçim barajı yüzde 5’e iniyor. Yüzde 7’ye inmesi eğilimi ağır basıyordu ama yüzde 5 üzerinde uzlaşmaya vardı." diye yazdı.

Yasada sona gelindi: Seçim barajı yüzde 5'e iniyor

Seçim Yasası ve Siyasi Partiler yasası hakkındaki çalışmalarda sona gelinirken Abdulkadir Selvi son gelişmeleri yazdı.

Bugünkü köşesinde, Seçim Yasası’ndaki değişikliğin beraberinde getireceği yeniliklere ilişkin bir yazı kaleme alan Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, seçim barajının kesin olmamakla birlikte yüzde 5’e indiğini ifade etti.

Yasanın bu yıl çıkması halinde erken seçim olamayacağını ifade eden Selvi, AKP’nin hazırladığı taslağın önümüzdeki günlerde MHP’ye sunulacağını belirtti. “İki parti ortak çalışma yaptıktan sonra Erdoğan ve Bahçeli’nin onayının ardından muhalefete sunulacak.” diyen Selvi, “Seçim yasasındaki değişiklikler 1 yıl içinde yapılacak olan seçimlerde geçerli olmayacağı için eğer değişiklikler bu yıl içinde yasalaşırsa 2022’nin sonuna kadar erken seçim yok demektir.” ifadelerini kullandı.

Yazısında seçim barajı mevzusuna da değinen Selvi, “Yüzde 10 olan seçim barajı yüzde 5’e iniyor. Yüzde 7’ye inmesi eğilimi ağır basıyordu ama yüzde 5 üzerinde uzlaşmaya vardı. Ancak MHP’nin önerisi alınmadan seçim barajı kesin olarak yüzde 5’e indi diyemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

İTTİFAKLA DA İTTİFAKSIZ DA YÜZDE 5

Selvi, ittifaklar için baraj konusu hakkında ise şunları yazdı:

“Seçimlere ittifak halinde giren partiler açısından seçim barajının yüzde 10 olarak kalması ya da yüzde 12’ye çıkarılması gibi öneriler gündemdeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ittifak için ayrıca baraj uygulanmasını doğru bulmamıştı. AK Parti’nin teklifinde ittifak için ayrı baraj yer almıyor. İttifakla ya da ittifaksız giren partiler açısından seçim barajı yüzde 5 olarak öneriliyor.”

İstifa eden milletvekilleri için MHP’nin talebi olduğunu vurgulayan Selvi, “İstifa eden milletvekilinin 1 yıl süreyle başka bir partiye transfer olamaması AK Parti’nin teklifinde yer almıyor ama MHP’nin o yönde bir çalışması olduğu biliniyor.” dedi.

Selvi yazısında Daraltılmış Bölge Sistemi’ne ilişkin de şunları ifade etti:

“Büyükşehirlerin nüfuslarındaki artış dikkate alınarak seçim çevrelerinin “Daraltılmış Bölge Sistemi”ne geçilmesi öngörülüyor. Seçim bölgelerinin 7 milletvekiline bölünmesi öneriliyor. 98 milletvekilinin çıktığı İstanbul 3, 36 milletvekili çıkaran Ankara 2 ve 28 milletvekiline sahip olan İzmir iki seçim çevresinden oluşuyor. Daraltılmış Bölge Sistemi’ne geçildiğinde bu sayı artacak.”