Yargıtay 'Gezi Parkı' davasında verilen beraat kararını bozdu

Yargıtay aralarında Beşiktaş Çarşı grubunun da bulunduğu Gezi Parkı davasında verilen beraat kararını bozdu.

Yargıtay 'Gezi Parkı' davasında verilen beraat kararını bozdu

Gezi Parkı davasında aralarında Beşiktaş Çarşı grubunun da bulunduğu 35 kişi hakkında verilen beraat kararı Yargıtay tarafından bozuldu.

Yargıtay “darbeye teşebbüs” ve “izinsiz gösteri” suçlarından açılan davada verilen beraat kararını bozmasını sanıkların eylemlere katılıp katılmadıklarına yönelik Adli Tıp, TRT ya da TÜBİTAK’tan rapor alınmaması, Cumhurbaşkanlığı’nın davadan haberdar edilmemesi gerekçe gösterdi.

Yargıtay davanın İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki aralarında Osman Kavala’nın da bulunduğu Gezi Parkı ana davasıyla hukuki ve fiili irtibatı bulunduğu gerekçesiyle birleştirilmesi yoluna gidilmesine hükmedildi.

Kararda kamuoyunda Gezi Parkı olayları olarak bilinen eylemlerin, 30-31 Mayıs 2013 tarihlerinde Taksim’de başladığı ve haziran ayı boyunca gece-gündüz devam ettiği belirtilerek “Daha sonrasında eylemler ülke genelinde başka şehirlere yayılmış, bunun neticesinde çok sayıda kişinin ölmesi ve yaralanmasına, milyonlarca TL tutarında kamusal ve özel nitelikli zararın meydana gelmesine, kişilerin mal ve can güvenliğinin tehlikeye düşürülmesine yol açmıştır” denilerek “Sanıklardan Cem Yakışkan ve Numan Bülent Ergenç’in ortaklaşa örgütleyerek Beşiktaş Spor Kulübü bünyesinde oluşan ‘Çarşı taraftar gurubu’ olarak bilinen kitleyi harekete geçirerek Taksim Gezi Parkı’na yönlendirdikleri, bu kitlenin fiilen eyleme katılmasını sağlamaya çalıştıkları” ifade edildi.

ANA DAVA İLE BİRLEŞTİRİLMESİ GEREKİYOR

Kararda, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyet hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçu yönünden Cumhurbaşkanlığının (Başbakanlık) suçtan doğrudan zarar görüp davaya katılma hakkı bulunduğu halde Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre dava ve duruşmalardan haberdar edilmeksizin yargılamaya devam edilerek hüküm kurulması bozma gerekçesi sayıldı.

Ayrıca Taksim Gezi olaylarına ilişkin İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kapsamlı bir dosyanın bulunduğu ifade edilerek” adı geçen dosya ile bu dosya arasındaki hukuki ve fiili irtibat bulunması, örgüt üyeliği suçunun (terör ve suç örgütü yönünden) özelliği nazara alınarak her iki dosyanın birleştirilmesi yoluna gidilmesi, sanıkları hukuki durumlarının buna göre takdir ve tayini gerekirken eksik araştırma neticesinde beraatlarına karar verilmesi” de gerekçe gösterildi.