Yandaşlardan 'faiz kararı'na tepki: Bu operasyonu kim adına çektiniz?

Yeni Şafak gazetesi, politika faizini 200 baz puanlık artışla yüzde 19'a yükselten Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nı (TCMB) "Bu operasyonu kim adına çektiniz?" diyerek manşetine taşırken, Sabah’da Merkez Bankası’nın kararını ağır bir şekilde eleştirdi.

Yandaşlardan 'faiz kararı'na tepki: Bu operasyonu kim adına çektiniz?

Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa etmesi ve Merkez Bankası başkanının değiştirilmesi sürecinin ardından Merkez Bankası ile Albayraklar arasındaki çekişme sürüyor. Daha önce Merkez Bankasının kararlarını manşetten eleştiren Yeni Şafak gazetesi, bu kez de son kararı ‘operasyon çekmek’ olarak yorumladı.

‘Bu operasyonu kim adına çektiniz’ başlığıyla yayımlanan haberde “Dünya, ekonomideki faiz etkisini azaltmaya çalışırken Türkiye’de Merkez Bankası, 83 milyonun sesine kulak tıkayarak faizi yüzde 17’den yüzde 19’a çıkardı” dendi.

200 baz puanlık müdahalenin piyasa beklentisinin bile üzerinde olduğu ifade edilen haberde, faiz artışının ekonomik gerekçelerle izah edilemediği söylendi.

Haberde Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın fotoğrafını kullanan Yeni Şafak, “Merkez Bankasının Türkiye’nin büyümesini frenleyecek bu operasyonu kim veya kimler adına ve hangi amaçla çektiği merak ediliyor” ifadelerine yer verdi.

BİR TEPKİDE ALBAYRAKLAR’DAN, ‘BÜYÜME HAYALLERİMİZ SUYA DÜŞER’

Merkez Bankası’nın faiz kararını hedef alan bir başka iktidar gazetesi ise Albayrak ailesinin başında bulunduğu Turkuvaz Grubu’na ait Sabah oldu. Gazetenin ekonomi yazarlarından Dilek Güngör, Merkez Bankası’nın politika faizine yaptığı 200 baz puanlık artışı değerlendirdiği yazısında, “Yüzde 19 politika faiziyle Türkiye, dünya sıralamasında 7’nciliğe yükseldi. Yerini bile bilmediğim Surinam Cumhuriyeti’nin hemen altında… Kongo’yla başa baş… Haiti’nin biraz üzerinde… Sağ olsun, Para Politikası Kurulu önden bayağı yükledi!” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası’nın ABD tahvil faizlerinden kaynaklı küresel piyasalardaki hareketliliğe karşı zaman kazanmak istediğini vurgulayan Dilek Güngör, “Ama bu iş kalıcı olmaya devam ederse, ülke olarak döviz kurundaki artışın yükleyeceği maliyetten daha yüksek bir maliyetle karşılaşırız. Yüksek faiz, yüksek kur döngüsüne sıkışıp kalırsak da büyüme hayallerimiz suya düşer” diye yazdı.