Yandaşlar faiz kararını davul zurna ile karşıladı: Tehditlere rağmen cesur bir şekilde alınmış bir karar

"Merkez Bankası, faiz lobisinin baskı ve tehditlerine rağmen cesur bir kararla faizi 2 puan indirerek yüzde 16'ya düşürdü"

Yandaşlar faiz kararını davul zurna ile karşıladı: Tehditlere rağmen cesur bir şekilde alınmış bir karar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi kararı ve akabinde Türk Lirası’nda meydana gelen tarihi değer kaybı, iktidara yakın medyanın birinci sayfalarında ‘önemsenmedi.’

Yalnızca Akşam ve Türkiye gazeteleri, küçük bir yer ayırdıkları faiz haberinin içinde dolar/TL kurunun 9.5’i aştığı detayına yer verdi. Sabah gazetesi, faiz haberini de döviz kurlarında yaşanan yükselişi de birinci sayfasından görmedi.

Milliyet, Yeni Akit, Takvim ve MHP’ye yakın Türkgün gazeteleri ise faiz haberine birinci sayfalarında küçük bir alan ayırsa da, bunlarda döviz kurlarına ilişkin herhangi bir bilgi yer almadı.

YENİ ŞAFAK’TAN FAİZ KARARINA ÖVGÜ

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı, tüm ekonomist görüşlerinin aksine Yeni Şafak gazetesince övüldü.

Sürmanşette ‘Ekonomiye can suyu’ başlığıyla anons edilen haberde “Merkez Bankası, faiz lobisinin baskı ve tehditlerine rağmen cesur bir kararla faizi 2 puan indirerek yüzde 16’ya düşürdü”“Güçlü indirim yatırım, üretim, istihdamı artırmak isteyen işletmeler ile vatandaşların finansmana daha düşük maliyetle ulaşmasını sağlayacak. 16 ay sonra ilk kez geçen ay 1 puanlık indirime giden Merkez Bankası, indirim serisini sürdürmüş oldu” gibi ifadeler kullanıldı.

DİĞERLERİ DOLARA YER BİLE VERMEDİ

Bir dönem ‘Türk basınının amiral gemisi’ olarak anılan Hürriyet gazetesinde de faiz haberi çok küçük görüldü. Merkez’in “Faizde aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldı” vurgusuna yer verilirken, dolar/TL kurunda yaşananlara değinilmedi.

‘Ana akım’ olarak nitelenebilecek Posta gazetesinde de yalnızca 200 baz puanlık faiz indirimi kararı yer aldı ve döviz kurlarında yaşananlar görülmedi.