Yandaş yazar Kavaklı'dan iktidara sitem: Türkiye muz cumhuriyeti mi?

Kavaklı, Boğaziçi eylemlerini ve Boğaziçi'nde İngilizce eğitimin olmasını hedef aldı. Kavaklı,'' Cumhurbaşkanımızın rektör atamasıyla başlayan protestolar Gezi olaylarına evriliyor, rektör ataması üzerinden muhalefet yapılıyor. Boğaziçi Üniversitesi İngilizce eğitim yapıyor'' dedi.

Yandaş yazar Kavaklı'dan iktidara sitem: Türkiye muz cumhuriyeti mi?

Gerici Yeni Akit Gazetesi yazarı Ali Erkan Kavaklı, “Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanımızın rektör atamasıyla başlayan protestolar Gezi olaylarına evriliyor, rektör ataması üzerinden muhalefet yapılıyor. Boğaziçi Üniversitesi İngilizce eğitim yapıyor. Amerika’da Türkçe eğitim veren üniversite var mı? Yok, elbette. Türkiye’de neden İngilizce eğitim veren üniversite, lise ve ilkokullar var? Türkiye sömürge ülkesi mi?” görüşünü savundu.

Kavaklı’nın yazısının tamamı şu şekilde:

”Boğaziçi Üniversitesine Cumhurbaşkanımızın rektör atamasıyla başlayan protestolar Gezi olaylarına evriliyor, rektör ataması üzerinden muhalefet yapılıyor. Boğaziçi Üniversitesi İngilizce eğitim yapıyor.

Amerika’da Türkçe eğitim veren üniversite var mı?

Yok, elbette.

Türkiye sömürge ülkesi mi?

1988’de Almanya’da Türkçe ve İslam dersi öğretmenliği yapıyordum. Gymnasiumda (lise) Türkçe bilen öğrenciler bu dersleri seçiyor, 11. sınıfa kadar okuyor, 12 ve 13. sınıflarda lise bitirme dersi olarak seçemiyorlardı.

Başka ders seçmek zorunda kalıyor ve liseyi bitirmede zorlanıyorlardı. Hâlbuki İngilizce, Latince, İspanyolca gibi başka yabancı dilleri ve Katolik ve Protestan dinlerini seçenler o dil ve dinlerden lise bitirme sınavına girebiliyorlardı.

Almanya’da gymnasium bitiren (üniversiteye öğrenci hazırlayan lise) Türk öğrenci oranı % 1-2; Alman öğrenci oranı % 30-40. Türkçe ve İslam derslerinin seçilmesi Türk öğrencilerin başarısını artırır diye Almanlar bu derslerin lise bitirme dersi olarak seçilmesi konusunda ipe un serdiler, seriyorlar.

Bayern Kültür Bakanlığına (Eğitimden Sorumlu Bakanlık) bu haksızlığı defalarca yazdım. Hiçbir sonuç alamadım.

Daha önce de Eğitim Ataşeliği yazmış, İslam dersi ile Katolik ve Protestan derslerinin; Türkçe ile İngilizce- Latince – İspanyolcanın eşit olduğunu kabul ettirememişti.

Almanya’da 3.000.000’dan fazla Türkiye kökenli insan var; Türkçe eğitim veren ne ilkokul, ne ortaokul, ne lise, ne üniversite var.

O zaman İstanbul Erkek Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Bahçelievler Anadolu Lisesi vb. neden Almanca eğitim veriyor?

Galatasaray Lisesi (ilkokulu, ortaokulu ve üniversitesi, Fransızca eğitim veren 13 lise) neden Fransızca eğitim veriyor?

Robert Kolej, TED Kolejleri, Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ neden İngilizce eğitim veriyor?

Mütekabiliyet şartı neden aranmıyor?

Türkiye muz cumhuriyeti mi?

Fransa’da bir milyondan fazla Türkiye kökenli vatandaşımız var. Orada Türkçe eğitim veren ilkokul, ortaokul, lise, üniversite var mı?

İngilizce, Fransızca, Almancaya tanınan ayrıcalığın sebebi nedir?

Soruların cevabı olabileceğini tahmin ettiğim birkaç veri aktarayım.

Robert Koleji 2020 mezunu 220 öğrencinin % 50’si ABD’ye % 24’ü İngiltere’ye gitmiş.

İstanbul Erkek Lisesi 2018 mezunlarının % 40’ı, 2017 mezunlarının % 41’i Almanya’da okumayı tercih etmiş.

Galatasaray Lisesi 2018 mezunlarının % 23’ü ABD, İngiltere, Hollanda üniversitelerini; önemli bir kısmı Koç, Boğaziçi, Galatasaray Üniversitesi gibi yabancı dille eğitim yapan üniversiteleri seçmişler.

Yabancı dille eğitim yapan okullar beyin devşirme ve ihraç okulu gibi.

Bu okullarda fizik, kimya, biyoloji, matematik, geometri gibi dersler yabancı dille işleniyor; Üniversite sınavında bu derslerden sorular Türkçe geliyor, öğrencinin aleyhine. Bu okullar “abitur” ve “bakalorya” diploması veriyor Avrupa-Amerika üniversiteleri için. Onlara öğrenci hazırlıyorlar.

Galataray Lisesi 152 yıldır Fransızca, İstanbul Erkek Lisesi, 104 yıldır Almanca, Robert Kolej 150 yıldır İngilizce eğitim veriyor. Bu ülkeye ne gibi katkı sağladılar?

Bu okulların yurtdışına gönderdikleri öğrencilerin yüzde kaçı ülkemize dönüyor, ne kadarı yurtdışında kalıyor?

Toplumda yüksek zekâlı insan oranı % 2 olarak kabul ediliyor. Ülkenin zekâsı yüksek gençlerini bu okulların devşirmesine ve yurtdışına göndermesine daha ne kadar izin vereceğiz?

En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed (sav) Medine’de Suffe Okulu açtı. Bu okulda 10 yıl eğitim verdi. Eğittiği insanlar İslam toplumunu hızla kalkındırdı, İslam devletinin sınırları on senede bütün Arabistan’ı içine alacak şekilde genişledi. Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer dönemini hesap edersek 24 senede İslam devletinin sınırları Çin Seddi’nden Atlas Okyanusu’na uzandı. Yetişmiş insan gücü, milletin refahını artırır, devletin kalkınıp yükselmesini sağlar.

İngiliz, Alman ve Amerikalıların bize dayattığı okullar 150 senede bu ülkeye katkı sağlamadığına göre bu okulların mezunları bizden çok başka ülkelere hizmet ediyor fikri akla gelir.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü İngiliz mühendisler, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü İngiliz ve Japon mühendisler yaptı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü Türk müteahhit ve mühendisleri yaptı. AK Parti iktidarı döneminde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve ekibinin gayretleriyle Türkiye’de İHA, SİHA, Altay Tankı, yerli motor üretimi yapıldı.

Yabancı dille eğitim yapacak okullarda mütekabiliyet esası aranmalı. Mezunlarının devşirilip yurtdışına gönderilmesinin ve hele eğitimlerini tamamladıktan sonra oralarda kalmalarının önüne geçilmeli. Eğitim ana dille yapılmalı. Asımın Nesli İngilizce, Fransızca, Almanca eğitimle sağlanmaz.

Bu okulların Anadolu lisesi özelliği kaldırılarak mahalle lisesi olmaları sağlanmalı.”