İddia: Suudiler görüşme için Kaşıkçı cinayetinin bir daha dile getirilmemesini istedi, Erdoğan'ın aklında ise para var

WSJ, Katar'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Veliaht Prensi'ni biraraya getirmeye çalıştığını yazdı.

İddia: Suudiler görüşme için Kaşıkçı cinayetinin bir daha dile getirilmemesini istedi, Erdoğan'ın aklında ise para var

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Katar’ın Türkiye ile Suudi Arabistan arasında arabuluculuk yapmaya çalıştığını yazdı. İddiaya göre, Katarlı yetkililer geçtiğimiz hafta birer gün arayla Doha’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasında bir görüşme ayarlamaya çalıştı. WSJ haberinde, Riyad’la olası bir yumuşamanın ‘Erdoğan için jeopolitikten çok parayla ilgili olabileceği’ yorumu yer aldı.

İddia, gazetenin bölgedeki son gelişmeleri daha geniş çaplı bir şekilde masaya yatırdığı analiz haberinde yer aldı. Haberde ‘İran korkusunun ve ABD’nin azalan rolünün Ortadoğu’daki rakipleri yakınlaştırdığı’ belirtilirken, bu durumun örnekleri olarak İsrail Başbakanı Naftali Bennet’in Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyareti, BAE’nin İran ve Türkiye ile son temasları, bazı Arap ülkelerinin Suriye hükümetiyle ilişkilerini yumuşatması sıralandı.

WSJ’nin haberinde Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki gerilimin ‘bölgede yıllardır bir bölünme yarattığı’ yorumu yapılırken, “Erdoğan ve Prens Muhammed açısından, bir görüşme Türkiye ile Suudi Arabistan’ın ilişkilerini zehirleyen sorunları geride bırakma şansı sunuyor” denildi. WSJ, bu sorunların başında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018 yılında İstanbul’daki Suudi Arabistan başkonsolosluğunda öldürülmesinin geldiğini yazdı.

Gazeteye konuşan Suudi ve Katarlı yetkililer ise Prens Selman’ın Erdoğan’dan ‘Kaşıkçı cinayetine bir daha asla değinmeyeceğine ve Türkiye medyasının da bu konuyu irdelemesini engelleyeceğine dair bir söz istediğini’ söyledi. WSJ ise habere şu sözlerle son verdi: “Erdoğan için bu aritmetik jeopolitikten çok parayla ilgili olabilir. Türkiye bir döviz krizinin pençesindeyken, Erdoğan yeni ekonomik cankurtaranlar arayışında.”