Verilen sözler tutulmadı: Somalı madenciler ödenmeyen hakları için yeniden Ankara'ya gidiyor

Erdoğan’ın “Çözün bu sorunu” dediğini anımsatan Çetin, bu söz tutulmasa eylemlerini tekrar başlatacaklarını vurgulayarak, “Sözünü verdiniz, tutun. Devlet verdiği sözü tutar” dedi.

Verilen sözler tutulmadı: Somalı madenciler ödenmeyen hakları için yeniden Ankara'ya gidiyor

Manisa’nın Soma ilçesindeki Uyar Madencilik işçileri, verilmeyen hakları için defalarca Ankara’ya giderek yetkililer ile görüştü. Dönemin AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşen işçilere, Soylu “15 Ocak tarihine kadar sorunu çözeceğim” demişti.

İşçiler, Enerji ve İçişleri bakanlıklarında bürokratlar ve komisyonlarla da görüşmeler yapmıştı. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da torba yasa içinde bu sorunun çözülmesini istemişti.

AKP’Lİ ELİTAŞ İLE GÖRÜŞECEKLER

Haklarını almak için aylardır beklediklerini ancak “artık sabırlarının kalmadığını” dile getiren Somalı madenciler, bugün Ankara’ya doğru yola çıktı.

Soma’da basın açıklaması yapan işçiler “Ankara, Ankara duy sesimizi, bu gelen madencinin ayak sesleri” sloganı attı. İşçiler yarın AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüşecek ve alacaklarının bir an önce hesaplarına yatırılmasını isteyecek.

“DEVLET VERDİĞİ SÖZÜ TUTAR”

İşçilerin örgütlü olduğu Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sözünü anımsatarak; kendilerine torba yasayla birlikte ödeme kararı çıkarıldığını ancak halen ödeme yapılmadığını söyledi.

Çetin, 880 işçiye 25 milyon lira ödeme yapılması gerektiğini belirterek, kendilerine ödemenin yapılması için verilen sürenin bugün dolduğunu dile getirdi. Erdoğan’ın “Çözün bu sorunu” dediğini anımsatan Çetin, bu söz tutulmasa eylemlerini tekrar başlatacaklarını vurgulayarak, “Sözünü verdiniz, tutun. Devlet verdiği sözü tutar” dedi.

10 YILDIR HAKLARI ÖDENMİYOR

Maden işçilerinden Cuma Varol, 10 yıldır haklarının ödenmediğini kaydederek, “Mağduriyetimizin giderilmesi için elinizden geleni yapın, son kez Ankara’ya geliyoruz” dedi. Madende babasını kaybeden Ali Faik İnter de AKP kongreleri öncesinde Erdoğan’ın talimat verdiğini fakat sorunlarını çözülmediğini belirterek, Elitaş’tan kesin çözüm yolu ve tarih isteyeceklerini bildirdi.