Venezuela'da yaşayan Türkler, 'oğlum maske ve test kiti götürdü' diyen Binali Yıldırım'ı yalanladı

10 yıldır Venezuela'da yaşan Mehmet Hoşhanlı "Size ne Venezuela’daki işadamlarına ne de buradaki ihtiyaç sahiplerine test kiti ya da maske verilmediğini teyit edebilirim. Biz böyle bir yardım gelmedi, almadık, görmedik" ifadelerini kullandı.

Venezuela'da yaşayan Türkler, 'oğlum maske ve test kiti götürdü' diyen Binali Yıldırım'ı yalanladı

Ülkücü çete lideri Sedat Peker’in Erkam Yıldırım’a yönelik iddialarına ilişkin tartışmalar devam ederken, Venezuela’da yaşayan Türkler kendilerine maske ya da test kiti gelmediğini belirtti.

Erkam Yıldırım’ın Venezuela ziyaretine dair Peker’in söz konusu iddialarının ardından, AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım “Oğlum Venezuela’ya maske ve test kiti yardımı götürdü” demişti. Gümrük kayıtlarında da herhangi bir maske sevkiyatının yapılmadığı ortaya çıkmıştı.

Gümrük kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından ise Erkam Yıldırım’la birlikte Venezuela’ya giden AKP İstanbul Milletvekili ve Türkiye-Venezuela Parlementolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Serkan Bayram, “Giderken kendileriyle beraber 1-2 koli maske ve kit vardı. Gümrüklük iş değil. Tırlar veya gemilerle ihraç edilen mal değil. Toplasan iki koli etmez. Badem şekeri de götürdük, onu da mı anlatalım? Baklava götürdük, onu da mı anlatalım?” ifadelerini kullandı.

AKP’li Bayram’ın, götürülen yardımların Venezuela’daki ihtiyaç sahiplerine verildiğini söylemesi üzerine VOA Türkçe, Venezuela’da yaşayan bazı Türklerle konuştu.

İsmini vermek istemeyen Türk vatandaşları, kendilerine test kiti veya maske yardımı yapılmadığını; zaten kendilerinin bu ihtiyaçları karşılayabilecek ekonomik koşullara sahip olduklarını belirtti.

“BÖYLE BİR YARDIM GELMEDİ, ALMADIK, GÖRMEDİK”

Yaklaşık 10 yıldır Venezuela’da yaşayan ve deri ihracatı işiyle uğraşan Mehmet Hoşhanlı “Haberlerden duyduğumuza göre Türkiye’den Venezuela’ya maske ve test kiti yardımı gelmiş ve bunlar da Venezuela’da yaşayan Türk işadamlarına ve ihtiyacı olan kişilere dağıtılması için verilmiş.Venezuela’da bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar işadamı var ve biz bu işadamlarıyla sürekli diyalog halindeyiz. Böyle bir test kitinin geldiğinden hiçbirimizin haber yok ve bize böyle bir yardım ulaşmadı” diyor.

Venezuela’da büyükelçilik çalışanları dışında toplamda 30 civarında Türk yaşıyor. Hoşhanlı, az sayıdaki topluluk içinde Venezuela’da 10 dolar ödeyerek yapılabilecek hızlı testi ya da 1 doların altında bir fiyata satın alınabilecek maskeyi temin edebilmekte zorluk yaşayan bir kesimin olmadığını belirtiyor.

Hoşhanlı “Burada yaşayan Türkler içerisinde böyle bir yardıma ihtiyacı olan kişi olabileceğini sanmıyorum, olsa bile 2-3 kişidir ve onları da tanıyorum. Size ne Venezuela’daki işadamlarına ne de buradaki ihtiyaç sahiplerine test kiti ya da maske verilmediğini teyit edebilirim. Biz böyle bir yardım gelmedi, almadık, görmedik ” dedi.