Ve Anayasa'nın ilk 4 maddesi de tartışmaya açıldı!

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tek bir imzası ile çekilmesinin ardından gericiler Medeni Kanun başta olmak üzere her türlü yasal düzenlemeyi tartışmaya açmıştı.

Ve Anayasa'nın ilk 4 maddesi de tartışmaya açıldı!

Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Genel Başkanı İshak Sağlam, Anayasa’nın ilk 4 maddesini hedef aldı. Sağlam, “5 darbeci general yazıyor biz de bunu ilah seviyesine çıkarıyoruz. ‘Bunu eleştiremezsiniz, değiştiremezsiniz, değiştirilmesini teklif dahi edemezsiniz’ düşüncesi akla ve mantığa uygun değil” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tek bir imzası ile çekilmesinin ardından gericiler Medeni Kanun başta olmak üzere her türlü yasal düzenlemeyi tartışmaya açmıştı. Meclis Başkanı Mustafa Şentop işi daha da ileri götürerek Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nden dahi Erdoğan’ın isteğiyle çekilinebileceğini dile getirmişti.

Bu gelişmelerden güç bulduğu tahmin edilen HÜDA-PAR Anayasa’nın ilk dört maddesini hedef aldı.

Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Genel Başkanı İshak Sağlam, tepki çekecek açıklamalarda bulundu.

Kanal 42 Televizyonu’nda yayınlanan Sümen Altı programında gazeteciler Mücahit Enes Turbil ve Emre Özgül’ün sorularını yanıtlayan Sağlam, Anayasa’nın ilk dört maddesinin değiştirilebileceğini söyledi.

Sağlam, “5 darbeci general yazıyor biz de bunu ilah seviyesine çıkarıyoruz. ‘Bunu eleştiremezsiniz, değiştiremezsiniz, değiştirilmesini teklif dahi edemezsiniz’ düşüncesi akla ve mantığa uygun değil” ifadelerini kullandı.

2018 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyen HÜDA-PAR lideri şöyle konuştu:

“5 darbeci general yazıyor biz de bunu ilah seviyesine çıkarıyoruz. ‘Bunu eleştiremezsiniz, değiştiremezsiniz, değiştirilmesini teklif dahi edemezsiniz’ düşüncesi akla ve mantığa uygun değil. İzah edilebilir bir şey değil bu. Bu konuda biz çok netiz. 5 generalin bize dayattığı sözleri, kutsal metin haline getiriyoruz. Dokunulamaz olarak kabul etmek, gelecek nesillere ihanettir. ‘Asla dokunulamaz’ diye bir hükümle gelecek nesli ipotek altına almayı doğru bulmuyorum. Eğer yeni bir anayasa yapılacaksa ‘Değiştirilemez’ maddesinin gündeme gelmesi de teknik olarak mümkün değildir.”

ANAYASANIN İLK DÖRT MADDESİNDE NE VAR?

“I. Devletin şekli

MADDE 1.

Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2.

Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3.

Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4.

Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.”