Van'da depremin ardından sözler tutulmadı: Eksi 20 derecede çadırda yaşıyorlar

Van Başkale’de meydana gelen depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen halen depremzedeler çadırlarda ve konteynerlerde kalıyor.

Van'da depremin ardından sözler tutulmadı: Eksi 20 derecede çadırda yaşıyorlar

İran’ın Türkiye sınırındaki Xoy kentinde 23 Şubat 2020 tarihinde meydana gelen 5,9 şiddetindeki deprem nedeniyle evsiz kalan birçok yurttaşa verilen sözler tutulmadı. Yurttaşlar soğuğa rağmen hala çadırlarda kalmaya devam ediyor.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Kemal Atlı depremden sonra yaptığı açıklamada konut yaparak depremzedelerin mağduriyetlerini gidereceğiz demesine rağmen verilen sözler tutulmadı.

Van’ın Başkale ilçesine bağlı Özpınar (Elbîs), Güvendik (Elezî), Gelenler (Qîratî), Kaşkol (Qaşqol) ve Böğrüpek (Xanîk) kırsal mahallelerinde büyük bir yıkım meydana gelirken, 10 yurttaş hayatını kaybetmişti.

Depremin ardından bir sene geçmesine rağmen, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını belirten depremzedeler, kendilerine verilen çadırları da hayvanları için kullanmak zorunda kalıyor. Konteynır kentlerin çevresi ise yıkılan binaların enkazlarından çıkarılan malzemelerle örülmüş durumda.

EKSİ 20 DERECEDE YAŞAM MÜCADELESİ

Depremin birinci yıl dönümünde hala yaralarının sarılmadığını anlatan depremzedeler, acil ihtiyaçlarının ev ve ahır olduğunu belirtti. Gece eksi 20 derecede soğukta konteynerlerde yaşamlarını sürdüren depremzedeler, kendilerine verilen çadırları da hayvanları için kullanıyor. Yıkılan birçok konutun enkazı kaldırılırken, depremzedeler yıkılan evlerinden ve ahırlarından sağlam kalan briketleri ve keresteleri ayıklayarak, konteynırların çevresini kapatmış durumda.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Depremde evi ve ahırı yıkılan depremzedelerden Abidin Demir, bir yıl geçmesine rağmen devletin verdiği sözü tutmadığını ifade etti. Demir, “Kış nedeniyle perişanız. Hayvan ve çocuklarımızla birlikte aynı yerde kalıyoruz. Ahır ve ev yapılacaklarına dair söz verdiler. Ama hiçbir söz tutulmadı. Devlet konteynır ve çadır verdi. Onun dışında herhangi bir yardımda bulunmadı. İki kıştır bu halde çok zorluk çekiyoruz. Mağduruz, bizlere başımızı sokacak yer ve hayvanlarımız için ahır yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

“DEVLET BİZE NE YARDIM ETTİ NE DESTEK OLDU”

Güvendik Mahallesi’nde yaşayan Mihyeddin Başkurt ise, depremin ardından köyleri terk ederek şehirde kiraya çıkan yurttaşların durumuna da değinerek şöyle konuştu:

“Depremin üzerinden bir yıl geçti devlet bize ne yardım etti ne destek ne de para verdi. Mahalledeki 110 haneden 40 hane tek kaldı, 70 hane ise Van’a göç etmek zorunda kaldı. Şehre gidenler zor günler yaşıyor ve köye geri dönmek istiyorlar. Depremden kaçarak şehre gidenler, hayvanlarını sattılar. Şimdi ellerinde hayvanları da kalmadı ve geri köye döneceklerini söylüyorlar. Ama dönmeleri için destek yapılması gerekiyor. Yoksa konteynır ve yıkık evlerde iki kışı zor geçiriyoruz.”