Valiliğin iddiasına avukattan yanıt: Tamamen yalan, avukatlar içeri alınmadı, çıplak arama yapıldı

İzmir Valiliği, Boğaziçi eylemleri nedeniyle gözaltına alınanların çıplak aramaya maruz kalmadığını, avukatların aramaya katılmak istemediğini iddia etmişti. Gözaltına alınanların avukatlarından Eylem Zengin, valiliğin açıklamasına "Tamamen yalan. Valiliğin açıklamasında avukatların içeri girmek istemediği söyleniyor bu da yalan. Çıplak arama gerçekleştirildiği sırada avukatları içeri sokmamak için direndiler." sözleriyle yanıt verdi.

Valiliğin iddiasına avukattan yanıt: Tamamen yalan, avukatlar içeri alınmadı, çıplak arama yapıldı

İzmir’de, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek amacıyla Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Gündoğdu Meydanı’nda yapılan protestolarda 30 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltında çıplak arama yapıldığına ilişkin sosyal medyada yapılan paylaşımlara dair İzmir Valiliği’nden yapılan açıklamada “Sosyal medyada oluşturulan iddialar tümüyle gerçek dışı, emniyet birimlerimizi yıpratmaya yönelik yalanlardan ibaret olup ‘çıplak arama, kanuna aykırı arama ya da mevzuata aykırı bir uygulama’ yapılmamıştır” denilmişti.

Cumhuriyet’ten Arda Özarda‘nın haberine göre, gözaltına alınan kişilerin avukatlarından biri olan Eylem Zengin, Valiliğin açıklamasına yanıt verdi. Zengin, çıplak arama iddialarının doğru olduğunu ve konu ile ilgili dava açtıklarını söyledi.

Zengin yaşananları şu sözlerle anlattı:

“Alsancak’taki gösteride gözaltılar oldu. Müvekkillerimizin bir kısmı Yeşilyurt’a bir kısmı Tepecik’e götürüldü. Sonrasında bir kısım gözaltı emniyete getirildi. Biz de müvekkillerimizin görüşmek için Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne gittik. Normalde gözaltılarda yukarıya çıkma konusunda sorun yaşamıyorduk. Fakat dün biz avukatların yukarı çıkmasına izin vermediler. Müvekkillerinizle görüşemezsiniz dediler. Görüşmenin yasal hakkımız olduğunu söyledik ama yine de içeri alınmadık.

Bir süre sonra biz tekrar içeri girmeye çalıştık tam o sırada içeriden kadın çığlıkları yükselmeye başladı. Biz çığlıkları duyduktan sonra içeri girmek için direttik. Amirler ile hararetli tartışmalar yaşandı fakat bizi yine de içeri almadılar. Daha sonra İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel başsavcı ile görüşerek biz avukatların içeri girmesini sağladı. Müvekkillerimizle görüştüğümüzde iki kadın müvekkil çıplak aramaya maruz kaldığını aktardı. Valiliğin açıklamaları tamamen yalan. Valiliğin açıklamasında avukatların içeri girmek istemediği söyleniyor bu da yalan. Çıplak arama gerçekleştirildiği sırada avukatları içeri sokmamak için direndiler.”