Vali'den 'mehter' açıklaması: Biz sadece Çav Bella ile Cumhuriyet kutlamıyoruz

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, 29 Ekim kutlama programlarında genel olarak mehter takımının yer alması ve mehter marşlarının çalınmasıyla ilgili gelen eleştirilere "Biz sadece kapalı salonlarda 'Çav Bella' ile Cumhuriyet kutlamıyoruz" diyerek yanıt verdi.

Vali'den 'mehter' açıklaması: Biz sadece Çav Bella ile Cumhuriyet kutlamıyoruz

Zonguldak’ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında sabah ve öğle yapılan iki ayrı etkinliğin ardından akşam saatlerinde fener alayında mehter takımı, marşlar çaldı.

Vali Mustafa Tutulmaz, Filyos Limanı’nda yaptığı inceleme sırasında bir gazetecinin “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programı kapsamında verilen konser öncesinde İstiklal Marşı’nın okunmadığını ve mehter takımının uzun süre sahnede kaldığını” belirtmesi üzerine “son yılların en coşkulu Cumhuriyet Bayramı kutlamalarından birini gerçekleştirdiklerini” söyledi.

“Gerçekten bütün herkes, ‘Son yılların en coşkulu Cumhuriyet Bayramı’ydı.’ dediler. Şimdi böyle çok güzel bir bayram kutlarken, Cumhuriyet’in ruhuna uygun şekilde bayram kutlarken halkın katıldığı bir bayram kutlarken – ‘bazı marjinal gruplar’ diyorum ben açıkçası-, bu marjinal gruplar bu coşkuyu baltalamak istediler, açık söyleyeyim.” diyen Tutulmaz, eleştirenlerin “Mehter akşam olur muymuş” ya da “Ferdi Tayfur’dan türkü söylenir miymiş?” gibi söylemler kullanıldığını ifade edip şöyle yanıt verdi:

“Kusura bakmasınlar, bu halkın Ferdi Tayfur’a da mehtere de ihtiyacı var. Biz sadece kapalı salonlarda ‘Çav Bella’ ile Cumhuriyet kutlamıyoruz. Biz Cumhuriyeti halkımızla kutluyoruz. Halkımız mehter istiyorsa mehter, Ferdi Tayfur isterse Ferdi Tayfur olur. Bu, bu kadar basit. Ayrıca mehter gündüz törende vardı, bu coşkunun bir parçası da mehterdi. Mehter orada bayrak marşı, Türkiye’m marşı çaldı. Eğer bayrak marşından, Türkiye’m marşından rahatsızlık duyan varsa kusura bakmasınlar, bu ülkede bayrak marşı da Türkiye’m marşı da çalınacak.”