Vakaların hızla arttığı Rusya'ya uçuşlar açıldı: Delta varyantı riskiyle karşı karşıyayız

Günlük koronavirüs vaka sayılarının tırmanışa geçerek 20 bine yaklaştığı ve delta varyantının yaygın olduğu Rusya'nın Türkiye'ye uçuşları açmasıyla ülkemiz için de delta varyantı riskinin yüksek olduğu belirtildi.

Vakaların hızla arttığı Rusya'ya uçuşlar açıldı: Delta varyantı riskiyle karşı karşıyayız

Uzun süredir Türkiye’ye sınırlı sayıda uçuş gerçekleştiren Rusya, Türkiye’ye dönük uçuşlara izin verme kararı aldı. Bütün dünyada delta varyantı paniği yaşanırken, Rusya delta varyantı dolayısıyla en çok vaka artışına sahip ülkelerden biri durumunda. Uçuşların açılması Türkiye için de büyük bir risk oluşturuyor. Hükümet ise turist hesabıyla herhangi bir ekstra önlem almış durumda değil.

RUSYA’DA DELTA VARYANTI VAKA SAYILARINDA BÜYÜK ARTIŞ’A SEBEP OLDU

Rusya’nın başkenti Moskova dün (Cumartesi), hükümet verilerine göre, son 24 saat içinde 9 bin 120 vakanın kaydedildiğini ve bunun rekor seviyede vaka sayısının kaydedildiği ikinci gün olduğunu duyurdu. Rusya genelinde ise son 24 saat içinde 17,906 vaka tespit edildi, vefat sayısı 466 oldu.

Hükümet istatistikleri, bu rekor sayıdaki bilançonun, sadece iki hafta önce günde yaklaşık 3 bin vakanın kaydedilmesinin ardından, Cuma günü kaydedilen 9 bin 56 yeni vaka sayısını aştığını gösterdi.

Yeni vakaların çoğunluğunu, ilk kez Hindistan’da kaydedilen Delta varyantı oluşturuyor. Yetkililer koronavirüs hastaları için hastanelere yeni yataklar sağlamaya çalışırken, söz konusu varyant büyük bir tehdit oluşturuyor. Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Anastasia Rakova önümüzdeki iki hafta içinde şehrin hastanelerdeki yatak sayısını 17 binden 24 bine çıkarılacağını söyledi.

Yeni vakaların yarısı, Rusya’da virüsün kaynağı olarak görülen Moskova’da kaydedildi. Başkent Moskova’da salgının başlangıcından bu yana 5,3 milyon vaka kaydedildi. AFP’ye göre, Rusya’da Kovid-19’a bağlı olarak kaydedilen can kaybı açısından dünya genelinde 6. sırada yer alıyor.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Delta varyantının yeni vakaların yaklaşık yüzde 90’ından sorumlu olduğunu ifade etti. Oldukça bulaşıcı olan varyant, Belediye Başkanı’nı başkentte salgınla bağlantılı bir dizi kısıtlamayı yeniden uygulamak zorunda bıraktı.

Rus yetkililer, salgının yayılmasını önlemek için dört aşıya (Sputnik V, EpiVacCorona, Covivac ve Sputnik Lite) güvendiler, ancak halkın aşıya yönelik şüpheleri ile karşılaştılar. Ulusal bir istatistik ofisi gıyabında ülkedeki bölgelerden ve medyadan Kovid verilerini toplayan Gogov web sitesine göre, Rusya Aralık ayında aşı kampanyasını başlatmasına rağmen, yaklaşık 146 milyonluk nüfusunun sadece 19 milyonu en az bir doz ile aşılayabildi.

CHP’Lİ EMİR: RUSYA’NIN UÇUŞLARI AÇMASIYLA DELTA VARYANTI RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

CHP’li Murat Emir, “Rusya’nın ülkemize uçuşları açmasıyla delta varyantı riski ile karşı karşıyayız” görüşünü savundu.

Emir Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Delta varyantına bağlı vakalar Rusya’da belirgin şekilde artıyor. Rusya’nın ülkemize uçuşları açmasıyla delta varyantı riski ile karşı karşıyayız. Turist gelecek diye bayram yapanlar bir yandan da delta varyantını nasıl tespit ve kontrol edeceğini düşünmeli.” ifadesini kullandı.