Uzun çalışma saatleri insanı öldürüyor!

745 bin çalışanın uzun çalışma saatleriyle bağlantılı olarak kalp krizi ve felç gibi sebeplerle yaşamını yitirdiği belirtildi.

Uzun çalışma saatleri insanı öldürüyor!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) araştırmasında, uzun süreli çalışma saatleri nedeniyle her yıl yüz binlerce kişinin öldüğü bildirildi.

DSÖ ile ILO’nun ortaklaşa yaptığı araştırmada, haftalık 55 saat ve üzerinde çalışanlarda, 35 ila 40 saat aralığında çalışanlara kıyasla kalp krizi riskinin yüzde 35 daha yüksek olduğu ve yüzde 17 daha fazla kalp hastalıkları kaynaklı ölümlerin görüldüğü ortaya konuldu.

Araştırmada, uzun süreli çalışma saatleri nedeniyle her yıl yüz binlerce kişinin öldüğü, 2016’da bu rakamın 745 bin olarak kayda geçtiği belirtildi. 745 bin çalışanın uzun çalışma saatleriyle bağlantılı olarak kalp krizi ve felç gibi sebeplerle yaşamını yitirdiği belirtilirken, bu sayı 2000’e göre yüzde 30’luk bir artışa işaret ediyor.

Uzun süreli çalışma temposu kaynaklı ölümlerin yaklaşık yüzde 75’inin orta yaş ve üzerindeki çalışanlarda görüldüğü vurgulanan araştırmada, en fazla ölümlere, Güney Doğu Asya ve Batı Pasifik bölgelerinde rastlanıldığı kaydedildi.

194 ülkeden elde edilen verilerle derlenen bilgiler doğrultusunda haftada 55 saat ve üzeri çalışmanın, haftada 30-40 saatlik çalışmayla kıyasla felç riskini yüzde 35, kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskini ise yüzde 17 arttırdığı belirlendi.

TÜRKİYE İLK SIRADA

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) pandeminin yaşandığı 2020’de haftalık ortalama çalışma süresini araştıran çalışmasında Avrupa Birliği (AB) ortalamasının yüzde 37,5 olduğunu tespit etti. Çalışmada haftalık ortalama çalışma saatinin en fazla olduğu ülke yüzde 42,45 ile Türkiye çıktı.

PANDEMİDE ARTTI

DSÖ uzmanlarından Frank Pega, sokağa çıkma yasağı ve kısıtlamaların uygulandığı dönemlerde çalışma saatlerinin yüzde 10 arttığına dair ellerinde veriler bulunduğunu da ifade etti.