Uyuşturucu satışından tutuklanan narkotik amiri serbest bırakıldı

Mardin Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Amiri Hakan Çil, operasyonlar sırasında yakalanan ve imha edilmek üzere depolara kaldırılan uyuşturucu maddeleri, adli emanet personeli M.S. ve muhbir Umut Gök ile birlikte çalarak satmaya çalışırken yakalandığı ve ardından serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

Uyuşturucu satışından tutuklanan narkotik amiri serbest bırakıldı

Mardin’de İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Amiri Hakan Çil, polis muhbiri Umut Gök ve adliye emanet depo sorumlusu M.S.’nin de aralarında olduğu bir grup, imha edilmek üzere depoda tutulan uyuşturucuyu piyasaya sürmek üzere çaldıkları ortaya çıktı. Geçen yıl Kasım ayında yapılan bir operasyonda el konulan 426 kilo uyuşturucunun yaklaşık bir kilo 400 gram eroin ile 900 gram esrarı depodan alarak satmaya çalışan ekip, ihbar üzerine yakalandı. Savur ilçesinde 9 Kasım 2020’de metruk bir binaya düzenlenen operasyonda jandarmanın yakaladığı uyuşturucuda polis muhbiri Umut Gök’ün parmak izine rastlandı. Gözaltına alınan Gök, uyuşturucuyu polislerle birlikte çaldıklarını itiraf etti.

ADLİYENİN EMANET DEPOSUNDAN ÇIKARTILDI

Mezopotamya Ajansı’ndaki habere göre, “Etkin Pişmanlık Yasası”ndan yararlanan Gök ifadesinde, birlikte hareket ettiği kişinin Narkotik Şube amirlerinden Hakan Çil olduğunu söyledi. Teslim olmadan önce Hakan Çil ile yaptığı whatsapp görüşmelerinin video kayıtlarını da yetkililere veren Gök, şunları anlattı: “Yaklaşık bir buçuk ay kadar önce Mardin il merkezinde büyük bir operasyon yapılmıştı. Operasyon neticesinde yaklaşık 426 kilogram eroin maddesi ele geçirilmişti. Bu madde ele geçirildikten sonra işlemleri tamamlanıp, Mardin Adliyesi Emanet Memurluğu’na gönderildi. Polis Hakan Çil, bana 15 gün önce, eroin maddesi imha edilmeden ‘depocu’ olarak tabir ettiği, muhtemelen Adli Emanette görevli personelin kendisine söz konusu eroinlerden belli bir miktarını verdiğini beyan etti. Savur ilçesinde arama neticesinde ele geçirilen eroin maddesi, polis Hakan’ın bana söylediği kadarıyla, Mardin Adliyesi emanetinden çıkarılmıştır.”

NARKOTİK AMİRİ DE İTİRAFÇI OLDU

Gök’ün ifadesinin ardından gözaltına alınan Narkotik Şube Amiri Hakan Çil de “Etkin Pişmanlık Yasası”ndan yararlanarak, emanet depo sorumlusu M.S. ile birlikte hareket ettiklerini itiraf etti. Kendisini, muhbiri Gök’ün ikna ettiğini ileri süren Çil, fark edilmeyeceği gerekçesi ile ikna olduğunu belirterek, “İmha edilecek malzemeleri aldığımız gün, adli emanet deposundan imha edilecek malzemeler kamera eşliğinde depo dışına yani koridora çıkartıldı. Kameralar kapandıktan sonra (M.S.) bana poşeti gizlice verdi ve saklamamı istedi. Ben de bu paketi kıyafetimin içerisine saklayarak oradan çıkarttım. Bu paket yaklaşık bir hafta önce imha edilen malzemelerin içinden çıkartılmıştır. Depo şu an sayıldığında kesinlikle tam çıkacaktır. Bir hafta önce yapılan imha heyetinde ben de görevliydim. Umut’u çağırarak, kendisine emniyet müdürlüğü binası içerisinden getirmiş olduğu poşeti boşaltarak malzemeyi teslim ettim” dedi. Kendisini “Meslek hayatım boyunca da uyuşturucu ile mücadele ettim” diyerek savunan Çil, Gök’ün kendisini “tahrik” ettiğini söyledi.

Polis amiri Hakan Çil’in ifadesinin ardından, gözaltına alınan depo sorumlusu M.S. ise, üzerine atılı iddiaları reddederek, kendisini savundu.

TOPLAM 44 GÜN CEZAEVİNDE KALDILAR

Soruşturma kapsamında 3 isimden Umut Gök, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. M.S. ve Hakan Çil ise 13 Kasım 2020’de tutuklanarak cezaevine gönderildi. Avukatın itirazı sonucu M.S. 23 Kasım’da “Adli kontrol şartı” ile serbest bırakıldı. Sulh Ceza Hakimliği, diğer sanıkların gerekçesini göz önünde bulundurarak 34 gün sonra tutuklu amir Hakan Çil’i de serbest bıraktı.

Hakimlik, Çil’i serbest bırakma gerekçesinde “Dosyaya konu suç; iştirak haliyle işlendiği kanaat edildiğinden ve dosyada yalnızca Hakan Çil’in tutuklu bırakıldığı anlaşıldığından hakkaniyet açısından Hakan Çil, SEGBİS vasıtasıyla yeniden beyanı alınarak aynı gün Savur Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı uyarınca adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır” diye belirtti.

MUHBİR ‘KAYBOLDU’, AMİR İFADE DEĞİŞTİRDİ

Muhbir Gök, serbest bırakılmasının ardından sırra kadem bastı. Bunu üzerine polis amiri Çil, ifadesini değiştirerek, yakalanan uyuşturucuyla bağlantısı olmadığını öne sürdü. Çil, jandarma ve savcılıkta vermiş olduğu yeni ifadesinde jandarma ekiplerinin “telkin ve yönlendirmeleri neticesinde” önceki ifadeyi verdiğini söyledi. Amir Çil, devamla “Jandarma personelinin beni rahatlatması, söyledikleri şekilde ifade vermem durumunda etkin pişmanlıktan faydalanacağım hususunda telkinde bulunmaları sebebiyle onların olayı bana anlattığı ve kurguladığı şekilde ifade verdim. Olay günü Umut’tan ele geçirilen uyuşturucu malzeme ile ne benim ne de M.S.’nin bir ilgisi ve alakası yoktur” ifadelerinde bulundu.

EMNİYETTE TARTIM YAPILMAMIŞ

Olaya dair hazırlanan iddianamede, Mardin Adliyesi adli emanet depolarının bulunduğu bodrum katındaki ikinci ara koridorda bir adet kamera bulunduğu ifade edilirken, kameranın uyuşturucu maddenin çıkarılmasından bir gün önce “arızalandığı” tespitine yer verildi. Yine imha edilmek üzere depodan alınarak, Mardin İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen uyuşturucu maddelerin Emniyet Müdürlüğü’nde sayım ve tartım işlemlerinin gerçekleştirilmediği kaydedildi.

İddianame kapsamında tutuksuz sanıklardan Gök, hakkında “Uyuşturucu Uyarıcı Madde Ticareti” suçlamasıyla dava açılırken, Amir Çil ile depo sorumlusu M.S. hakkında ise “Zimmet” ve “Uyuşturucu Uyarıcı Madde Ticareti” suçundan dava açıldı. Sürecin tamamı kamuoyundan gizli yürütüldü.