Uruguay Sağlık Bakanlığı'ndan rapor: Aşılar Covid-19'a bağlı ölümleri yüzde kaç oranında engelliyor?

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Pfizer/BioNTech aşısı Covid-19'a karşı yüksek risk taşıyan kişilerde kullanıldığı için verilerin 'doğrudan karşılaştırılabilir olmadığı' belirtildi.

Uruguay Sağlık Bakanlığı'ndan rapor: Aşılar Covid-19'a bağlı ölümleri yüzde kaç oranında engelliyor?

Uruguay Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çin menşeli SinoVac firmasına ait CoronaVac aşısının virüse karşı etkinliğinin yüzde 57 olduğu, koronavirüse bağlı ölümleri yüzde 97 oranında engellendiği belirtildi.

Uruguay’da Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan raporda, Covid-19 aşılarında her iki dozu da yaptıran 862 bin kişinin verileri incelendi. CoronaVac ile Pfizer/BioNTech’in uygulandığı ülkede 712 bin kişinin CoronaVac, 150 bin kişinin ise Pfizer/BioNTech aşısını olduğu belirtildi.

Türkiye’de de kullanılan CoronaVac aşısının ikinci dozundan sonra koronavirüse karşı yüzde 57 oranında koruma sağladığı ve Covid-19’a bağlı ölümleri yüzde 97 oranında engellendiği kaydedildi. Bakanlık, aşının yoğun bakım riskini yüzde 85 oranında önlediğini aktardı.

Pfizer/BioNTech’in koronavirüse karşı yüzde 75, yoğun bakım tedavisi görmeyi önlemede yüzde 99 ve Covid-19 kaynaklı ölümü engellemede yüzde 80 etkili olduğu tespit edildi.

Kitlesel aşılama programına 1 Mart’ta başlayan Uruguay’da, aşılanların yüzde 80’inde CoronaVac kullanıldı. Pfizer/BioNTech aşısının kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve sağlık çalışanları için ayrıldığı aktarıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Pfizer/BioNTech aşısı Covid-19’a karşı yüksek risk taşıyan kişilerde kullanıldığı için verilerin ‘doğrudan karşılaştırılabilir olmadığı’ belirtildi.