Üniversitelere yeni ders: Kariyer planlama!

Açıklamada "kariyerlerini kendi beceri, yetenek ve yetkinliklerine uygun şekillendirmeleri" ifadesi dikkat çekti, zira Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç'un aile bağları da kamuoyuna yansımıştı...

Üniversitelere yeni ders: Kariyer planlama!

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığınca, 14 haftalık içerikten oluşan “kariyer planlama” dersi üniversite 1. sınıfların ders müfredatlarına eklendi.

Genç işsizlikte rekora koşarken, üniversitelilerle alay edercesine “kariyer planlama” dersi AKP tarafından müfredata eklendi!

Şimdilerde ‘kariyer planlama’dan bahseden Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Google, Apple, Facebook, Amazon gibi teknoloji devlerinin muadillerinin Türkiye’de geliştirilmesini amaçladıklarını söyleyerek tüm zamanların en “yaratıcı” sloganını kamuoyuyla paylaşmış; “Dünya GAFAM’dan (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) büyüktür. Bu GAFAM’ın muadillerini yapmamız gerekiyor” demişti…

Başkanlıktan yapılan yazılı açıklamada göre, üniversite öğrencilerinin “niteliklerine uygun alanlarda iş ve meslek seçimi yapmaları”, “kariyerlerini kendi beceri, yetenek ve yetkinliklerine uygun şekillendirmeleri” amaçlarıyla kariyer planlama dersinin hazırlandığı vurgulandı.

Açıklamada “kariyerlerini kendi beceri, yetenek ve yetkinliklerine uygun şekillendirmeleri” ifadesi dikkat çekti, zira Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç’un aile bağları da kamuoyuna yansımıştı…

Kariyer planlama dersinin videoları, Yetenek Kapısı’nın dijital platformu “ytnk .tv” adresi üzerinden 2020-2021 akademik yılı güz döneminde 47 üniversiteden dersi alan 70 bin öğrenciyle paylaşıldı.

2020-2021 akademik yılı bahar dönemiyle birlikte yaklaşık 100 üniversitede 400 binden fazla öğrencinin bu dersi alması planlanıyor.

Kariyer planlama dersinin 14 haftalık ders planı ve içerikleri, ortak bir standartta, “tüm öğrencilere fırsat eşitliği sağlayabilmesi” için Başkanlıkta çalışan konuların uzmanlarınca hazırlandığı iddia edildi.

KAMUDA MI, ÖZEL SEKTÖRDE Mİ KARİYER!

Duyuruda, “Zeka ve Kişilik Nedir”, “Bilgi, Beceri, Yetenek ve Yetkinlik Kavramları Nelerdir”, “Kariyer Nedir” gibi teorik derslerle başlayan kariyer planlama dersinin, “ulusal/uluslararası sivil toplum kuruluşlarından, kamu ve özel sektöre, akademiden girişimciliğe altı farklı sektörde, çeşitli kademelerde çalışan kişiler”le yapılan röportajlarla devam edecek denildi.

Ders videoları arasında “Kamuda Kariyer” ve “Özel Sektörde Kariyer” konulu toplam 24 kurumun röportaj videosu da yer alıyor!

Röportaj videolarında kamu sektöründen, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, İçişleri, Hazine ve Maliye, Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlıkları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, TRT, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı yer aldı.

Özel sektörden ise Abdi İbrahim İlaç, Aselsan, Çırağan Sarayı, Kempinski, Hepsiburada, İGA: İstanbul Havalimanı, Kardemir, Netlog Lojistik, Netaş, Turkcell, Turkcell Bilgi, Türk Hava Yolları ve Vestel’in çalışanları ile yapılan röportajlar öğrencilerle buluşturuldu. Sistemde toplam 49 ders videosu bulunuyor. Bu videolardan 5’i lisans ve lisansüstü değişim ve burs programlarının tanıtımı için Milli Eğitim Bakanlığı, Ulusal Ajans, TÜBİTAK ve Anadolu Üniversitesince hazırlandı.