Üniversitede 'adrese teslim' ilan!

Üniversitelerdeki öğretim üyesi ilanlarında sık sık gündeme gelen 'adrese teslim ilan' iddialarına bir yenisi daha eklendi.

Üniversitede 'adrese teslim' ilan!

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü, Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı Odyoloji bölümü için 2 ayrı ilan yayımladı.

Digitalgaste‘den Egehan Erkün’ün haberine göre, ilana başvurması beklenen adaylardan, odyoloji ile ilgisi olmayan hemşirelik ve nöroloji bölümlerinde uzmanlık şartı aranması, “kişiye özel ilan” iddialarına neden oldu.

ALANLA İLGİSİ OLMAYAN DOKTORA ŞARTI

Üniversite tarafından yayımlanan ilanda, Odyoloji bölümü Dr. Öğretim Üyesi pozisyonuna başvuracak adaylardan, “Doktorasını Hemşirelik alanında yapmış olup iç hastalıkları hemşireliği ile ilgili çalışmaları olmak” kriterlerinin arandığı öğrenildi.

ÖZEL ŞARTLAR DA YER ALDI

Bir diğer Odyoloji bölümü Dr. Öğretim Üyesi pozisyonu için ise adaylardan şu şartları sağlaması beklendi: “Uzmanlığını Nöroloji alanında almış olup Sağlık Bakanlığı onaylı ozon uygulaması sertifikasına sahip olmak ve Epilepsi hastalarında PON1 aktivitesi ve MDA düzeyleri üzerine çalışmaları bulunmak”

ODYOLOGLARDAN TEPKİ

Üniversitenin yayımladığı ilanın ardından birçok odyolog ve odyoloji bölümü öğrencisi sosyal medyadan tepkilerini dile getirdi. “#ArtukluUnideSkandal” etiketiyle paylaşım yapan odyologlar, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’dan söz konusu ilanın iptal edilmesini talep etti.

ODYOLOJİ İLE UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ YOK

Konuyla ilgili “Haksızlığa ‘dur’ diyoruz” başlığıyla açıklama yapan Odyoloji Birliği, “Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde YÖK tarafından yasaklanmasına rağmen tez ve çalışma ismi belirtilerek Artuklu üniversitesi akademik ilan yayınladı. Fakat verilen ilanda hem Odyolog şartı aranmamış hem de belirtilen tez çalışmasının odyoloji ile uzaktan yakından ilgisi yok” ifadelerini kullandı.

YÖK’ÜN ‘ÖZEL ŞART’ KURALI YİNE İHLAL EDİLDİ

Öte yandan Mart ayında YÖK’ün üniversitelere yönelik yapılan düzenlemeleri kapsamında, söz konusu akademisyen ilanları için özel şartlara yer verilmesinde değişikliğe gidilmişti.

Eski YÖK Başkanı Yekta Saraç, söz konusu ilanlarla ilgili, “Bazı akademik kadro alımlarında yaşanan durumlardan rahatsız olduğumuzu belirterek bunları engellemeye yönelik ‘düzenlemeler’ yapacağımızı ifade etmiştik” diyerek değişiklik hakkında şu bilgileri vermişti:

“Bu kapsamda yükseköğretim kurumlarımızın akademik kadro istihdamında ‘liyakat ve fırsat eşitliğini’ artırmak amacıyla ‘Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’nde yaptığımız düzenleme bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yaptığımız bu çalışma neticesinde; Profesör, Doçent ve Doktor Öğretim Üyesi kadrolarının özel şartlarında adaylara ait tez/uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacak. Ayrıca, ilanın özel koşulunda belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemeyecek.

Belirli bir adayı tanımlayan özel şartların öğretim üyesi alımlarındaki atama ilanlarında yazılmasını engellemeyi hedefleyen ve ‘fırsat eşitliğini, rekabet ve kaliteyi önceleyen’ bu düzenlememizin yükseköğretimimiz ve akademisyen adaylarımız açısından hayırlı olmasını dilerim”