Üniversite ve Aydınlanma Söyleşileri 7. oturumunu gerçekleştirdi: Aydınlanma ve Marksizm

TKH MK üyesi Hüsnü Atlıkan’ın katılımıyla gerçekleşen oturumda “Aydınlanma ve Marksizm” başlığında, aydınlanma fikrinin doğuş koşulları ele alındı.

Üniversite ve Aydınlanma Söyleşileri 7. oturumunu gerçekleştirdi: Aydınlanma ve Marksizm

Sosyalist Düşünce Toplulukları’nın (SDT) başlattığı “Üniversite ve Aydınlanma Söyleşileri” yedinci oturumunu dün gerçekleştirdi. TKH MK üyesi Hüsnü Atlıkan’ın katılımıyla gerçekleşen oturumda “Aydınlanma ve Marksizm” konusu işlendi. Yüzlerce üniversite öğrencisinin buluştuğu etkinliğin ilk bölümü Hüsnü Atlıkan’ın sunumuyla başladı. İkinci bölümde ise katılımcıların sorularına yanıt verildi.

Hüsnü Atlıkan’ın gerçekleştirdiği sunumda, aydınlanma fikrinin doğuş koşulları ele alındı. İnsanlık tarihinin evreleri ile birlikte değerlendirilen aydınlanma fikrinin temel özelliklerine dair çözümlemelerde bulunuldu. Marksizm ve aydınlanmanın bağı da sunumda detaylı olarak ele alındı. Marksizmin aydınlanma fikrini içerip aştığına değinilen sunum, gelen sorularla birlikte devam etti.

Önümüzdeki 8 hafta boyunca devam edecek olan “Üniversite ve Aydınlanma Söyleşileri”nin 23 Ocak Cumartesi günü yapılacak oturumu ise TKH MK üyesi Kurtuluş Kılçer’in katılımıyla “Devrimler Tarihi” başlığında gerçekleşecek.

Üniversite ve Aydınlanma Söyleşileri’nin önümüzdeki oturumları şu şekilde:

Devrimler Tarihi – Kurtuluş Kılçer, TKH MK Üyesi 23 Ocak 2021

Türkiye Sol Tarihi- Ekim İsmi, TKH MK Üyesi 30 Ocak 2021

Planlama – Prof. Dr. Bilsay Kuruç 6 Şubat 2021

Türkiye Öncesi Toplumsal Yapı ve Osmanlı Tarihi – Doç. Dr. Candan Badem 13 Şubat 2021

Türkiye’de Sınıf Mücadeleleri Tarihi – Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir 20 Şubat 2021

Soğuk Savaş ve Türkiye Siyasi Tarihi – Akademisyen, Yazar Fatih Yaşlı 27 Şubat 2021

Geçmişten Günümüze Kadınlar – Dr. Semiha Özalp Günal, İKD Danışma Kurulu Üyesi 6 Mart 2021

Devlet ve Hukuk- Av. Bilgütay Hakkı Durna, Hukuk Defterleri Danışma Kurulu Üyesi 13 Mart 2021

SDT, yaptığı duyuruda kayıtların devam ettiğini belirtti. Aşağıdaki formu doldurarak istediğiniz oturumlara kayıt yaptırabilirsiniz.

https://forms.gle/YQN4hF7nXnEpf9tVA

Oturumlara kayıt yaptıranlar, aşağıdaki anketi doldurarak SDT’nin çalışmalarını geliştirmesi için yardımcı olabilir ve çalışmalara katkı koymak istediği alanları belirtebilir.

https://forms.gle/rUdguT9Gc7FPRq7S6