Üniversite Hekimlik Andı'nı değiştirdi, öğrenciler okumayı reddetti

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hekimlik Andı'ından "cinsiyet, etnik kimlik ve cinsel yönelim ayrımı yapılmayacağına" yönelik bölümü çıkardı.

Üniversite Hekimlik Andı'nı değiştirdi, öğrenciler okumayı reddetti

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi, bu yıl mezun olanlara Dünya Tabipler Birliği’nin Hekim Andı yerine, bu metinde  yer alan etnik köken ve cinsel yönelim ile ilgili kısımlar çıkarıldığı bir andı okutmak istedi. Sözkonusu andın metni üniversite sayfasında yayımlandı.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in aktardığına göre öğrenciler bunu reddedince Rektörlük bu yemini okutmaktan vazgeçti.

Emir, sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Sakarya Tıp Fakültesinde genç hekimler Hipokrat Andından cinsiyet, etnik kimlik ve cinsel yönelim ayrımı çıkartılarak yemin ettirilmek isteniyor. Öğrenciler eksik metni okumayı reddedince rektörlük bugünkü törende Hipokrat andı okutmaktan vazgeçmiş. İlkelliğin bu kadarı…” ifadelerini kullandı.

Sakarya’nın yerel internet sitesi t54’de ise durum şöyle anlatıldı:

“Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezunları daha önceki yıllarda Dünya Tabipler Birliği’nin Hekim Andı’nı okuyordu. SAÜ Tıp Fakültesi yönetimi 2017’de güncellenen ve geçen yıla kadar okunan Hekim Andı yerine Hacettepe Üniversitesinin daha kısa ve öz şekilde hazırlanan, içerik olarak benzer Hekim Andının okunmasına karar verdi.

Prof. Dr. Esin Şenol’un paylaştığı daha önceki yıllarda okunan ve bu yıl okunacak hekim andı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hekim Andı şöyle: