Umut Kuruç: Ne bizler sultanız, ne onlar padişah

"Eşit yurttaşlık için, özgürlük için laiklik düşmanlarına, Cumhuriyet düşmanlarına karşı ayaktayız! Laiklikten vazgeçmiyoruz!"

Umut Kuruç: Ne bizler sultanız, ne onlar padişah

Laikliğin giderek etkisini kaybettiği bugünlerde gerici cenahta gerek toplumun genelini özelinde ise kadınları hedef haline getirmeye devam ediyor.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak için ellerinden geleni yaptıkları yetmezmiş gibi kadınların giyiminden kuşamına her şeylerine karışmaya hatta hedef haline getirmeye çalışıyorlar.

Yaşadığımız en son örnek ise 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda ülkemizi temsil eden A Milli Kadın Voleybol Takımına dönük sarf ettikleri çirkin açıklamalar oldu.

Gerici İhsan Şenocak, oyunlarda Çin’i 3-0 mağlup ederek büyük başarı kazanan A Milli Kadın Voleybol Takımı’nı hedef aldı. Şenocak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İslamın kızı! Sen oyun alanlarının değil, imanın, iffetin, ahlakın, hayanın, edebin sutanısın; sen ‘burnunu göstermekten utanan’ anaların evladısın. Ekranlara ve sakallı ağabeylerinin popüler kültürün kurbanlarına ‘sultan’ demesine aldanmayasın!” ifadelerini kullandı. Eski Ayasofya Camisi baş imamı Mehmet Boynukalın’ın da aralarında bulunduğu birçok kişi de Şenocak’a destek verdi.

“NE BİZLER SULTANIZ, NE ONLAR PADİŞAH”

Toplumun büyük bir kesiminden tepki alan bu açıklamalara İKD’den de yanıt geldi. İlerici Kadınlar Derneği adına gazetemize açıklamada bulunan Genel Başkan Umut Kuruç, “Eşit yurttaşlık fikrine tahammülü olmayanlar önce kadınların eşit yurttaşlığını yok etmeyi görev bilir. Ne bizler sultanız, ne onlar padişah!” diyen Kuruç, yaşanan bu durumun gerek iktidar gerekse kendini muhalefet olarak pazarlayanların laikliğin tasfiyesi ile önce kadınların eşit yurttaşlığı hedef aldığına dikkat çekti.

Kuruç’un açıklaması şu şekilde:

Laikliğin tasfiyesinde atılan her adımda zafer çığlıkları atanlar şimdi de kadın sporculara saldırmaktan geri durmuyor.

İki gün önce “İslamın kızı! Sen oyun alanlarının değil, imanın, iffetin, ahlakın, hayanın, edebin sultanısın; sen ‘burnunu göstermekten utanan’ anaların evladısın.” diyen kafa ortaokul öğrencisi kız çocuğuna “sen kızsın, şort giyemezsin, erkeklerin yanında oynayamazsın” diyen kafadır. Aynı kafa çocuğa cinsel istismarda kanıt ararken, istismarcı yobazların önünü açmaktadır.

Aynı kafa bundan daha birkaç yıl önce katil IŞİD çetelerine “öfkeli gençler” diyenlerdir. Bakmayın bugün “muhalefet” olduklarına, hepsi laikliğin ve Cumhuriyet’in tasfiyesinde ortaktırlar. Hepsi Taliban’la görüş ayrılıklarının olmadığını söyleyenlerin işbirlikçisidirler. Yobazlıkta ve piyasacılıkta birleşirler ve toplumu teslim almak için laikliği ortadan kaldırmayı görev bilirler. Bu nedenle de önce kadınları hedef alırlar.

Eşit yurttaşlık fikrine tahammülü olmayanlar önce kadınların eşit yurttaşlığını yok etmeyi görev bilir. Ne bizler sultanız, ne onlar padişah! Eşit yurttaşlık için, özgürlük için laiklik düşmanlarına, Cumhuriyet düşmanlarına karşı ayaktayız! Laiklikten vazgeçmiyoruz!