"Üç bin Afganistanlı sığınmacı, para karşılığı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapıldı mı?"

“Dünyanın gelişmiş ve medeni ülkelerinde parayla vatandaşlık alabilmenin ciddi bir biçimde uygulanan pek çok kriteri bulunurken, Türkiye'de bu denli kolaylaştırılmış şekilde ve taksitle vatandaşlık verilmesi, ülkemizi dış dünyaya karşı küçük düşüren ve savunmasız bırakan bir beka sorunu yaratacaktır.”

İyi Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 3 bin Afgan’a ABD’nin ödediği para karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildiği iddiasını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

İyi Partili Çıray, artarak devam eden Afgan göçüyle ilgili iddiaları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle Meclis’e taşıdı.

Son 10 yılda kaç sığınmacıya vatandaşlık verildi, parasını kimler ödedi?” diye soran Çıray, ayrıca ülkemize kontrolsüz bir biçimde giriş yapan 3 bin Afgan sığınmacının bedeli Amerika Birleşik Devletleri tarafından ödenen bir meblağ karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı aldıkları iddiasına da yanıt verilmesini istedi.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLIĞI SATIŞA ÇIKARILDI”

Çıray’ın açıklamalarına, “Bu bizi vatanımızda geçici koruma altında sığınmacı statüsünde beş milyon Suriyeliyi misafir etmek durumunda bırakan ve milletimize ağır maddi-manevi bedeller ödetmekle kalmayıp, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk Milletinin bekasını tehdit eden çok yanlış ve tehlikeli politikaların doğrudan ve doğal bir sonucudur” diye başladı.

2019 yılında Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın 110 bin Suriyeli sığınmacıya vatandaşlık verildiğini ve ilerleyen zamanda diğer sığınmacıların tamamına da vatandaşlık verilmesi ile ilgili süreçlerin başlayacağı açıklamasını hatırlatan Çıray, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının adeta yok pahasına satışa çıkarıldığı konusunda bir iddiayı gündeme getirdi.

“PARAYI VEREN VATANDAŞLIĞI ALIYOR MU?”

Çıray sözlerini şöyle sürdürdü:

Çıray, “Dünyanın gelişmiş ve medeni ülkelerinde parayla vatandaşlık alabilmenin ciddi bir biçimde uygulanan pek çok kriteri bulunurken, Türkiye’de bu denli kolaylaştırılmış şekilde ve taksitle vatandaşlık verilmesi, ülkemizi dış dünyaya karşı küçük düşüren ve savunmasız bırakan bir beka sorunu yaratacaktır.” diyerek açıklamasını şöyle tamamladı:

“İngiltere’de, AB ülkelerinde, ABD’de vatandaşlık alabilmek için çok yüksek miktarlarda yatırımlar yapmanın yanı sıra, o ülkelerde 5-10 yıl boyunca yaşamak, o ülkenin diline hakim olduğunun resmi kanıtı, temiz bir adli sicil kaydı, ülkenin hukuki ve toplumsal düzeni hakkında temel bilgilere sahip olmak ve bunları bir sınavla kanıtlamak, geçimini sosyal yardım veya işsizlik yardımı olmaksızın temin edebilmek, gelir beyanı gibi pek çok kriter bulunmaktadır.

Türkiye’de Türk Vatandaşlığı Kanunu ve diğer vatandaşlık entegrasyon kriterleri hiçe mi sayılıyor? Parayı veren vatandaşlığı alıyor mu? Her fırsatta yerli ve millilik nutukları atan ve muhalif olan herkesi vatan haini ilan eden Cumhur ittifakının bu boş hamasetlerinin ve ülkemizi içine soktuğu cenderenin hesabını millet ilk sandıkta soracaktır.

Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı ilk seçimde gittiğinde yeniden güçlü, anayasal bir hukuk devletini inşa ederek, Türk Milletini hak ettiği refaha, kardeşliğe ve huzura taşıyacağız.”

Soru önergesi

Çıray, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

1- Türk Vatandaşlığı almak için belirlenen 250 bin dolarlık bedele taksitle ödeme imkanı sağlandığı doğru mudur? Eğer doğruysa bu uygulama, Türkiye vatandaşlığının adeta on iki taksitle alınan beyaz eşya statüsüne indirgenerek, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve Türk Milletinin onurunu ayaklar altına almak değil midir?

2- 3 bin Afganistanlıya parayla vatandaşlık verildiği ve söz konusu vatandaşlık bedellerinin ABD tarafından ödendiği doğru mudur? ABD’nin parasını ödeyerek TC vatandaşı yaptığı başka yabancılar da var mıdır? Varsa toplamda kaç kişidir?

3- Taksitle ödeyerek 250 bin dolara vatandaşlık alma konusunda belirlenen Türkçe bilmek, milli güvenlik ve kamusal düzene karşı tehdit oluşturmamak, gelir ve meslek beyanı, en az 5 yıllık ikamet gibi kriterler uygulanmakta mıdır? Eğer uygulanıyorsa 3 bin Afganistanlının bu kriterleri taşıdıklarına dair verileri kamuoyu ile paylaşmayı düşünmüyor musunuz?

4- Son 10 yılda ülkemizde toplamda kaç sığınmacıya parayla vatandaşlık verilmiştir? Bu sığınmacılardan toplamda ne kadar para alınmıştır ve bu parayı kim ya da hangi ülkeler ödemiştir?