"Türkiye'nin yardıma değil, finasman ve kredileri ihtiyacı var"

Türkiye'nin Paris iklim anlaşmasını imzalamasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve Türkiye İklim Değişikliği Başmüzakerecisi "yardım değil kredi istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve Türkiye İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar, imzalanmasından altı yıl sona onaylanan Paris iklim anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu. Anlaşma için ““Müzakereleri sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak yapmıyoruz. Ülke adına yaptığımız için içeride de müzakere yapıyoruz. İçeride bütün bakanlıklarla ortak bir kanaatin hep oluşması gerekiyor. İçerideki müzakereler, dışarıdakinden daha zor olduğunu ifade etmek istiyorum. Çünkü herkes kendi bakanlığı çerçevesinde düşünüyor” dedi. Uluslararası müzakereler hakkında bilgi veren Birpınar, “Türkiye’nin, yardım demiyorum, finansmana ve kredilere ihtiyacı olduğunu ifade ettik, ‘bu fonları açın, Türkiye yararlansın’ konusunda ısrarcı olduk” dedi.

“YARDIM DEĞİL KREDİ İSTİYORIUZ”

Anlaşmanın uygulanması için “yaklaşık 6 senedir bu müzakerelerde Türkiye’nin emisyon azaltım potansiyelinin yüksek olduğunu, adaptasyon için paraya ihtiyacı olduğunu, ülkemizin çok fazla iklim değişikliğinden etkileneceğini, seller, hortumlar, taşkınlar, orman yangınları gibi afetlerden veya kuraklık gibi afetlerden çok fazla etkilenen ülke olacağını, bu yüzden uluslararası finansmana, yardım demiyorum, finansmana ve kredilere ihtiyacı olduğunu ifade ettik. ‘Bu fonları açın, Türkiye yararlansın’ konusunda ısrarcı olduk. Bu seneki müzakerelerin en önemli konulardan birisi finansman olacaktır” ifadelerini kullanan Birpınar, ülkenin kaybnaklarını yabancı sermayeye açmaya hazılanıyor.