Türkiye'nin sol seçeneği İzmir'de tartışıldı

Konferansa Oda TV Haber Müdürü Fethi Yılmaz, Yazar Haluk Yurtsever ve TKH Merkez Komite Üyesi Kurtuluş Kılçer katıldı. Katılımcılar gerçekleştirdikleri konuşmada, Türkiye’de var olan gericiliğe ve karanlığa karşı tek güç olarak sosyalistler ve komünistler olduğunu söylediler.

Türkiye'nin sol seçeneği İzmir'de tartışıldı

Türkiye Komünist Hareketi (TKH), yurt çapında “Karanlıktan Aydınlığa: Türkiye’nin Sol Seçeneği Ne Olmalı?” başlığıyla düzenlediği Yeni Bir Cumhuriyet Konferanslarını İzmir’deki oturumu gerçekleşti.  Gerçekleştirilen konferansa Oda TV Haber Müdürü Fethi Yılmaz, Yazar Haluk Yurtsever ve TKH Merkez Komite Üyesi Kurtuluş Kılçer katıldı. Katılımcılar gerçekleştirdikleri konuşmada, Türkiye’de var olan gericiliğe ve karanlığa karşı tek güç olarak sosyalistler ve komünistler olduğunu söylediler. Konferansın moderatörlüğünü yapan Erkan Altuner açılış konuşmasını yaptı.

“LAİKLİĞE SAHİP ÇIKABİLECEK TEK GÜÇ SOSYALİSTLERDİR”

Oda TV Haber Müdürü Yılmaz, gerçekleştirdiği konuşmada, Türkiye’de tarikat ve cemaat yapılanmasının tarihsel sürecini anlatarak bugüne ne getirdiklerinden bahsetti. Önümüzdeki süreçte yapılacak olan seçimdeki ittifaklara değinen Yılmaz, Şeyh Sait’i anan HDP ve saltanatın kaldırılmasına dair herhangi bir tweet bile atmayan CHP’nin gericiliğe ve tarikatlara karşı bir mücadele edemeyeceğinin altını çizdi. Seçimlerde sosyalistlerin bu düzlemde kendi yolunu çizmesini gerektiğini belirten Yılmaz, “Sosyalistler kendi yolunu çizip ortak adayla varlığını göstermelidir. Laikliğe sahip çıkabilecek tek güç, Türkiye solu ve sosyalistleridir. Bu konferanslardan çıkanlar yeni bir cumhuriyetin reçetesi olacaktır” dedi.

“VEBA MI, KOLERA MI?”

Konferansta söz alan Yazar Yurtsever, seçimlerde yer alan Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı için “Veba mı kolera mı?” yorumunu getirdi. Bu seçeneklerinden arasından yeni bir seçenek oluşturulması gerektiğini belirten Yurtsever, bu seçeneği sosyalistlerin ve komünistlerin oluşturabileceğini söyledi. Türkiye’de yaşanan gericiliğin 12 Eylül 1980’den beri oluşturulduğunu belirten Yurtsever, tarihsel süreci anlattı ve bu oluşturulmaya çalışılan mayanın Türkiye’yi gericiliğe hapsedecek şekilde tutmadığını belirtti.

“TOPLUMUN TALEPLERİ SOL TALEPLERDİR”

Son olarak söz alan TKH MK Üyesi Kılçer, tartışmaları sadece seçim tartışmalarına indirgenmemesi gerektiğini belirterek yapılacak tartışmanın daha derinlikli olması gerektiğini belirtti. Bu dönemde gençlerin gelecek, emekçilerin iş, kadınların özgürlük talepleri olduğunu ifade eden Kılçer, “Toplumun talepleri açık. Bu talepler sol taleplerdir. Bu taleplere yanıt vermemiz gerekir, sol bu taleplere yanıt vermelidir. Yeni bir dönemin geldiğinin bilincindeyiz ve bu dönem için çok umutluyuz. Peki bu sol programı kim yazacak? Bu sol taleplerin olduğu programı MHP’den ve AKP’den kopanlar yazamaz. Sol program ve aday, böyle düzen partilerinden çıkacağını düşünmüyoruz” dedi. Koronavirüs pandemi süreci ile birlikte kapitalizmin sınırına geldiğini belirten Kılçer, “Kapitalizmin sihirli sözcükleri pandemiyle birlikte tuzla buz oldu” ifadelerini kullandı. Konferans, dinleyicilerle konuşmacıların gerçekleştirdiği soru – cevap ile son buldu.