Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Boğaziçi eylemlerinde yaşanan hak ihlallerini açıkladı

TİHV'nin Boğaziçi Üniversitesi eylemlerine ilişkin raporunda, en az 801 kişinin işkence ve kötü mumale ile gözaltına alındığı, en az 13 kişinin yaralandığı belirtildi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Boğaziçi eylemlerinde yaşanan hak ihlallerini açıkladı

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinde yaşanan hak ihlallerinin bilançosunu açıkladı.

En az 801 kişinin işkence ve kötü muamele ile gözaltına alındığı, en az 13 kişinin yaralandığı belirtildi.

TİHV’nin “Boğaziçi Üniversitesine Cumhurbaşkanı Tarafından Rektör Atanmasına Yönelik İtiraz Sürecinde Yaşanan Hak İhlallerine Dair Ön Değerlendirme Raporu” isimli raporunda ülkeyi yönetenlere insan haklarına saygılı davranma, toplumu kutuplaştıracak politikalardan ve nefret içerikli söylemlerden vazgeçme çağrısında bulunuldu.

Boğaziçi Üniversitesinde rektör atamasına karşı en az 38 kentte yapılan barışçıl gösterilere polis müdahalesinde plastik mermi, “biber gazı” ve “göz yaşartıcı gaz” gibi kimyasal ajanlardan üretilmiş silahlar ve basınçlı su kullandığı aktarılan raporda, “İşkence ve diğer kötü muamele yasağı ihlal edildi. Barışçıl toplantılara kolluk güçlerinin müdahalesi sırasında ve ev baskınlarında en az 801 kişi işkence ve kötü muamele niteliğinde şiddete maruz kalarak gözaltına alındı. En az 13 kişi yaralandı. İşkence ve diğer kötü muameleye maruz kaldıkları gerekçesiyle TİHV’e 60 kişi başvurdu. Tutuklama, ev hapsi ve diğer adli kontrol uygulamaları bir tedbir olmaktan çıkarılarak cezalandırma aracı haline getirildi. 11 kişi tutuklandı. 228 kişiye adli kontrol, 29 kişiye ev hapsi tedbiri uygulandı” denildi.

Yetkililer tarafından ötekileştirici, damgalayıcı ve nefret içerikli söylemlerin kullanıldığı, ayrımcılık yasağı ihlal edildiği belirtilen raporda, “İfade ve basın özgürlüğü ihlal edildi. En az 6 gazeteci yaralandı. 2 kişi sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle tutuklandı. Üniversitenin temel ve kurucu ilkeleri olan akademik özgürlük ve kurumsal özerklik ihlal edildi.Örgütlenme özgürlüğü ihlal edildi. Konut dokunulmazlığı ihlal edildi” ifadelerine yer verildi.

En az 38 kentte yapılan barışçıl gösterilere polis müdahalesinde kimyasal ajanlardan üretilmiş silahlar ve basınçlı su kullandığı aktarılan raporda, “11 kişi tutuklandı. 228 kişiye adli kontrol, 29 kişiye ev hapsi tedbiri uygulandı. İfade ve basın özgürlüğü ihlal edildi” denildi.