"Türkiye bankaları Kanal İstanbul'u fonlamayacak"

Reuters'a konuşan bazı kaynaklar Türkiye'deki bankaların Kanal İstanbul'un yapımı için fon sağlamayacağını iddia etti.

AKP’li Cumhurbaşkanı tarafından yaklaşık 10 yıl önce ‘çılgın proje’ olarak ortaya atılan ve inşası için 75 milyar TL’ye yakın bir bütçe gereksinimi olduğu ÇED raporu ile belirtilen Kanal İstanbul hakkında çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

Reuters’a konuşan bankacı kaynaklara göre Türkiye’deki bankaların projeyi fonlamak istemediği iddia edildi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir üst düzey bankacı, “Projenin finansmanında yer alacağımızı sanmıyorum. Daha çok bir inşaat projesi gibi görünüyor. Çevre sorunu yaratma riski var. Bu açıdan da sıkıntılı” dedi.

Üst düzey diğer bir bankacı da finansmanda, projenin yaratacağı çevresel etkilerden dolayı yer almak istemeyeceklerini belirterek; imzacı bankaların fonlanan projelerin çevresel etkilerini azaltmayı hedefleyen Birleşmiş Milletler (BM) Sorumlu Bankacılık Prensipleri’ne uyması gerektiğini söyledi.

Bugüne kadar Türkiye’nin İstanbul üçüncü köprü, havaalanı, Gebze-İzmir otoyolu, PPP projeleri gibi büyük altyapı proje finansmanlarında yer alan bankalardan Garanti Bankası, Vakıfbank, Denizbank konuyla ilgili sorulara bir yorum yapmadı. İş Bankası, Ziraat Bankası ve Halkbank’tan ise haberin yayımlandığı sırada bir yanıt gelmedi.