Türk yetkililerden İdlib açıklaması: 'Çıkmaz'

Cihatçıların kontrolündeki İdlib'in mevcut durumuyla ilgili Moskova'yla yapılan görüşmelere ilişkin Türk güvenlik yetkilileri "çıkmaz" yorumunda bulundu.

Türk yetkililerden İdlib açıklaması: 'Çıkmaz'

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in 29 Eylül’de yaklaşık üç saat süren Soçi görüşmesi sonrası bir basın toplantısı düzenlenmedi.

Erdoğan’ın dönüş yolunda gazetecilere yaptığı açıklamalar için ise “İdlib’de statükonun korunacağı, ancak buradaki gerilimin Türk-Rus ticari ve stratejik ilişkilerine olumsuz yansımasına izin verilmemesi üzerine hemfikir olduğu” yorumları yapıldı.

Konuyla ilgili olarak BBC Türkçe‘de yer alan bir haberde ise Türk güvenlik yetkililerinin görüşlerine yer verildi. Buna göre, İdlib’deki durumla ilgili bilgi veren Türk yetkililer yaşananı “bir çıkmaz” olarak nitelendirdi. Haberde “Şu an için bu çıkmaz, daha kötü senaryolara kıyasla en iyi çözüm gibi duruyor” denildi.

Habere göre Ankara, İdlib’de ortak hareket etmek için cihatçı Hayat Tahrir el Şam’a (HTŞ) yönelik ortak operasyonlar yürütme teklifini de Moskova’ya götürdü. Ancak “HTŞ’nin gücünü kırmak için” yapılabileceği belirtilen ve ortak istihbaratla kısıtlı askeri operasyonlara Moskova’nın sıcak bakmadığı belirtildi.

‘OPERASYON’ YANITI

“Türkiye’nin uzunca bir süredir Türk Lirası kullanılan, Türkiye ile ticaretin sürdüğü İdlib’de hem siyasi hem de askeri yatırımları var. Devlet destekli birçok kuruluşun yaptığı inşaatlar da bulunuyor. Ankara, milyonlarca dolara mal olan bu yatırımlardan vazgeçmek istemiyor” denilen haberde, Suriye ordusunun İdlib’e yönelik olası bir kapsamlı kara operasyonu için yetkililerin yaptığı yorum şu ifadelerle aktarıldı:

“Şubat 2020’deki saldırı sonrası Türkiye’nin geniş çaplı bir operasyon başlattığını; bu operasyonlarda Şam ordusuna ait birçok araç ve mühimmatın zarar gördüğünü ve askeri birliklerde de kayıplar yaşandığını hatırlatarak “Türkiye’nin böyle bir durumda sessiz kalmayacağını gördüler, Türkiye’yi gözden de çıkaramayacakları için İdlib’de büyük bir operasyon beklemiyoruz” yorumunda bulunuyor.”