Türk-İş Başkanı Atalay: İşverenlerin üzerindeki yükü almak gerekiyor

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret görüşmeleri öncesi "İşverenlerin üzerindeki yükü üzerlerinden almak gerekiyor mu gerekiyor" dedi.

Türk-İş Başkanı Atalay: İşverenlerin üzerindeki yükü almak gerekiyor

TÜİK’in belirlediği rakamlara göre dahi açlık sınırının altında yaşayan milyonlarca emekçinin gözü bu yıl sonu itibariyle açıklanacak olan yeni asgari ücrette. Görüşmelerde işçileri temsilen bulunan Türk-İş ise talep ettikleri rakamı kamuoyuna açıklamama kararı almıştı.

Bugün ise Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in başkanlığında, Türk-İş’in ev sahipliğinde gerçekleşen Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesi konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “14 Ekim’de TİSK’in bir toplantısı vardı. Orada kullandığım ifadede ‘bu asgari ücret 45 seneye bedel bir asgari ücret olacak’ dedim. O zaman ülke şartları bu durumda değildi. Aradan 1,5 ay geçti piyasaya baktığınızda asgari ücretli daha zor durumda” diye konuştu.

Patronların durumundan da yakınan Başkan Atalay, “işverenlerin üzerlerindeki yükü bildiklerini” dile getirip, “O yükü üzerlerinden almak gerekiyor mu gerekiyor ama ondan önemli bu ücret gözden geçirmek gerekiyor. Geçen hafta açıklandı. Pasaporta, pula devletin açıkladığı bir rakam var, yüzde 36,6. TÜİK’e sorduğunuz zaman onlar diyor ki yüzde 21 enflasyon. İnsanlar geçinmeyle ilgili büyük bir mücadele veriyorlar” ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, memur ve memur emeklilerine ilişkin ‘ek protokol’ açıklamasında değinen Atalay, “Enflasyonun üzerinde ne varsa kümülatif olarak tamamlamaya çalışıyorlar. Aynısını mecburen işçiyi de yapacaklar. İşçiyi bunun dışında tutmaları mümkün değil. Bu ücret çok düşük bir ücret. İnsanların 15 gün geçinemeyeceğini biliyorlar. Vergiden mi telafi ederler, başka yerden mi telafi ederler onu bilmiyorum” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısı 9 Aralık’ta patronların örgütü TİSK’te gerçekleştirilecek.