Tüketici fiyatları son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı

Asgari ücretin ne kadar artacağı merak konusu olurken TÜİK’e göre kasımda yıllık enflasyon yüzde 21,31. ENAG ise yüzde 58,65 olarak açıkladı. Üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki fark yine rekor kırdı.

Tüketici fiyatları son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı

İktidarın, ‘yeni’ söylemiyle uygulamaya koyduğu ekonomi politikaları halkın her geçen gün yoksullaşmasına neden oluyor. Geniş halk kesimleri artan fiyatlar ve düşük ücretler altında eziliyor. Dolar kurunun rekor üstüne rekor kırdığı kasımda halk market raflarındaki fiyat etiketlerinin değişme hızına yetişemezken bu zamlar Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine yine hissedilenden daha az yansıdı.

TÜİK, dün Kasım ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi verilerini yayımladı. Buna göre tüketici fiyatları kasımda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,31 artarak 3 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Aylık ise yüzde 3,51 oranında artarak Eylül 2018’den bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Kasım ayında yaşanan kur şok ise henüz fiyatlara tam olarak yansımadı.

TÜFE-ÜFE YİNE REKOR KIRDI

Üretici enflasyonundaki artış da tüketici fiyatlarını tehdit etmeye devam ediyor. Buna göre üretici fiyat endeksi kasımda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 54,62 arttı. Aylık bazda artış ise yüzde 9,99 oldu.

Bu rakamların ardından tüketici fiyat endeksiyle üretici fiyat endekslerindeki yıllık artış hızları arasındaki fark da bir kez daha rekor seviyeye yükseldi. TÜFE-ÜFE arasındaki makas 33,31 puana çıktı.