"TÜİK'in her ay düşürdüğü işsizliği İŞKUR yükseltmeye devam ediyor"

"Devletin iki kurumu işsizlik verileri üzerinden aylardır birbirlerini yalanlamaya devam etmektedir."

 

CHP Genel Başkan yardımcısı Veli Ağbaba, TÜİK’in ekim ayı iş gücü istatistiklerini değerlendirdi. İŞKUR’a göre işsizliğin düşmediğini, aksine her geçen ay arttığını belirten Ağbaba, “TÜİK’in her ay düşürdüğü işsizliği, İŞKUR yükseltmeye devam ediyor. Devletin iki kurumu her ay birbirini yalanlamaya devam ediyor. TÜİK’in her ay açıkladığı gerçek dışı bir veriyi, İŞKUR kendine kayıtlı işsizlerle çürütüyor” dedi.

Veli Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK ile İŞKUR’un işsizlik verilerinde tezatlık olduğunu belirterek şunları kaydetti:

İŞKUR’A GÖRE ARTIŞ 114 BİN

“TÜİK, işsiz sayısının ekim ayında bir önceki aya göre 75 bin kişi azalarak 3 milyon 717 bin kişi olduğunu iddia ediyor. Lakin devletin bir başka kurumu İŞKUR ise eylül ayından ekim ayına işsizlik ödeneğine başvuran kişi sayısındaki artışın 114 bin olduğunu açıklıyor. İŞKUR’a işsizlik ödeneği başvurusundan bulunan işsizlerin sayısı, eylül ayında 15 milyon 375 bin kişi iken bu sayı ekim ayında 15 milyon 489 bin kişiye çıkmıştır. Yani İŞKUR verilerine göre işsiz sayısındaki artış 114 bindir.

“TÜİK, KENDİSİNİ YALANLAMAYA DEVAM EDİYOR”

Bunun yanı sıra TÜİK, dar tanımlı işsizliğin ekim ayında 0,2 puan azaldığını iddia ederken öte yandan yine kendi verilerinde gerçek işsizliğin de arttığını söylüyor. Ama aynı verilerde TÜİK, gerçek, yani geniş tanımlı işsizliğin ise 1 puan artarak yüzde 22,8’e yükseldiğini açıklıyor. Bir başka deyişle TÜİK, kendi verilerinde kendisini de yalanlamaya devam ediyor.”