TÜİK verilerine göre Türkiye üçüncü çeyrekte yüzde 7,4 büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu'na göre Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdü. Ekonomi bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,7 büyüme kaydetti.

TÜİK verilerine göre Türkiye üçüncü çeyrekte yüzde 7,4 büyüdü

Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı.

Buna göre üçüncü çeyrekte ekonomi bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,7 büyüme kaydetti.

Verilere göre üçüncü çeyrekte ana gruplar bazında en yüksek büyümeyi ihracat gösterdi. Mal ve hizmet ihracatı, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 25,6 artarken ithalatı yüzde 8,3 azaldı.

Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 9,1 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 9,6 artarken gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 2,4 azaldı.

Üçüncü çeyrek büyüme rakamları açısından en temel öncü göstergelerden biri olan sanayi üretiminden pozitif sinyaller gelmişti.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2021 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,8 artmıştı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 1,6 artmıştı.

Üçüncü çeyrekte dış ticaret tarafında da ivmenin hareketlendiği izlenmişti.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre üçüncü çeyrekte toplam ihracat 56 milyar doları aşmıştı. 2020’nin aynı döneminde ihracat rakamı 43,4 milyar dolar seviyesinde kalmıştı.

Ocak-Eylül döneminde dış ticaret açığı yüzde 14,6 azalarak 37 milyar 876 milyon dolardan, 32 milyar 351 milyon dolara gerilemişti. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2020 Ocak-Eylül döneminde yüzde 75,8 iken, 2021 yılının aynı döneminde yüzde 83,3’e yükselmişti.

Tüketici Güven Endeksi’nde ise üçüncü çeyrekte düşük seyir devam etmişti. Temmuz’da 80,1 değerini alan endeks Ağustos’ta 78,5’e gerilemiş, eylülde ise yüzde 79,6 olarak kaydedilmişti.