Tosuncuk, 75 bin 260 yıla kadar hapisle yargılanacak

2018’de yurt dışına kaçan ve kırmızı bültenle aranan “Tosuncuk” lakaplı 30 yaşındaki Mehmet Aydın’ın Türkiye'ye iade süreci tamamlandI.

Tosuncuk, 75 bin 260 yıla kadar hapisle yargılanacak

Çiftlik Bank üzerinden binlerce kişiyi dolandırdıktan sonra 2018’de yurt dışına kaçan ve kırmızı bültenle aranan “Tosuncuk” lakaplı 30 yaşındaki Mehmet Aydın’ın Türkiye’ye iade süreci tamamlandı.

Interpol dairesi ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri Brezilya’daki muhataplarla bağlantı kurdu. Interpol dairesinden bir ekip Brezilya’ya gönderildi. Yerel prosedürlerin tamamlanmasının ardından Mehmet Aydın teslim alındı. Aydın’ın üst aramasını yapan ekipler, firari sanıkla Türkiye’ye hareket etti. Dün sabah TSİ 09.40’ta havalanan THY’ye ait TK16 sefer sayılı uçak, 22.06’da İstanbul Havalimanı’na indi.

Uçaktan indiğinde gözaltına alınan Mehmet Aydın hakkındaki ilk işlem, İstanbul Havalimanı’ndaki Gaziosmanpaşa Adliyesi Ek Hizmet Binası’nda yapıldı. Aydın hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ile Bursa ve Geyve Cumhuriyet Başsavcılıklarında devam eden soruşturma ve kovuşturma dosyaları bulunuyor. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Aydın’a 4 gün gözaltı süresi verdi.

75 BİN 260 YIL HAPİS

Sistemin kurucuları hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle dolandırıcılık” ve “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklamak” suçlarından soruşturma açılmıştı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı 7’si firari, 11’i tutuklu 48 şüpheli hakkında iddianame hazırladı. Sanıklar Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 10 Mayıs 2019 tarihinde ilk kez hakim karşısına çıktı. İlk duruşmada 11 tutuklu sanıktan 9’u tahliye oldu. 4 Eylül 2019’da görülen ikinci duruşmada tutuklu 2 sanığın da tahliye edilmesiyle yargılamada tutuklu sanık kalmadı. 26 Aralık 2019’daki üçüncü duruşma sonunda 48 sanıktan 28’inin dosyaları ayrılıp beraat kararı verildi. Tosuncuk’un ağabeyi Fatih Aydın, Cengiz Samur ve Osman Naim Kaya hala firari durumda. 3’ü firari 20 sanığın yargılanmasına 14 Eylül’de devam edilecek. Mehmet Aydın 22 bin 580 yıldan 75 bin 260 yıla kadar hapisle yargılanıyor.

Teslim olmadan önce bir görüntü yayınlayan Mehmet Aydın, kendisinin de mağdur edildiğini söylemişti. Hiçbir zaman kimseyi zarara uğratmak veya dolandırmak gibi bir düşüncesi olmadığını savunan Aydın, “Etrafımızdaki kötü niyetli insanların haksız kazançlar elde etmesini, şirketin büyüklüğü nedeniyle geç fark ettiğimden, sizler gibi ben de mağdur oldum” demişti.