TMMOB: İnatla değil hukukla ve bilimle yönetim talebimizdir

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, Erdoğan'ın Kanal İstanbul projesi ile ilgili "İnadına yapacağız" ifadesine yanıt veren 'İnatla değil hukukla ve bilimle yönetim talebimizdir' başlıklı basın açıklaması yayımladı.

TMMOB: İnatla değil hukukla ve bilimle yönetim talebimizdir

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin “Kanal İstanbul’u yapacağız, inadına yapacağız” ifadelerine yanıt verdi.

“İnatla değil hukukla ve bilimle yönetim talebimizdir” başlığıyla yapılan açıklamada, Erdoğan’ın sözlerinin kabul edilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekilerek, “Bu inadın kime ve neye karşı olduğu da anlaşılamamaktadır” denildi.

Seçilmiş olmanın, otokratik zihniyetle, üsttenci bir dil ve üslupla icraat yapmak anlamına gelmediğinin ifade edildiği açıklamada, meslek örgütlerini görmezden gelmenin kamuya büyük maliyetler yüklediği ve telafisi imkansız durumlar yarattığı hatırlatıldı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

“Demokratik ülkelerin kentleri, bilimin ve hukukun ışığında ve yerel yönetimlerin önderliğinde yönetilirler. Kentleri ve bölgeleri etkileyecek büyük ölçekli kamusal yatırımlar için de bu böyledir. Bu yatırımlar, fizibilitesi yapılarak, fayda ve zararları ortaya konularak, maliyeti hesaplanarak, yani bilimsel yöntem ve araçlar kullanılarak gerçekleştirilirler. Yatırım yapan kamu idaresinin şeffaf ve hesap verebilir olması, sürecin ön koşuludur.

Bu doğrultuda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, AKP İstanbul 7. Olağan İl Kongresinde “Kanal İstanbul’u inadına yapacağız” sözlerinin meslek örgütümüz tarafından kabul edilmesi mümkün değildir. Bu inadın kime ve neye karşı olduğu da anlaşılamamaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanına, seçilmiş olmanın, otokratik zihniyetle, üsttenci bir dil ve üslupla icraat yapmak anlamına gelmediğini, hukuku, yerel yönetimleri, bilim insanlarını, meslek örgütlerini görmezden gelmenin kamuya büyük maliyetler yüklediğini, telafisi imkansız durumlar yarattığını hatırlatıyor, kendisini bu tutumdan derhal vazgeçmeye davet ediyoruz.”