TKH'nin orman yangınları ile ilgili suç duyurusuna savcılıktan cevap: Soruşturma açılmasına gerek yok

TKH tarafından yapılan açıklamada "Birçok bakanlıkta olduğu gibi Tarım ve Orman Bakanlığında da kamu kaynakları orman ve tarıma değil orman ve tarım bakanının ihtiyaçlarına AKP’nin yandaşlarına ayrılmıştır. İşlenen suç büyüktür ve aklanmasına da izin verilemez" denildi.

TKH'nin orman yangınları ile ilgili suç duyurusuna savcılıktan cevap: Soruşturma açılmasına gerek yok

Türkiye Komünist Hareketi’nin (TKH) orman yangınları ile ilgili yaptığı suç duyurusuna savcılıktan ilk cevap geldi. Savcılık soruşturma açılmasına gerek olmadığını tebliğ ederken, TKH tarafından yapılan açıklamada, “İşlenen suç büyüktür ve aklanmasına da izin verilemez.” denilerek şunlar kaydedildi:

“Türkiye Komünist Hareketi adına Genel Başkan Aysel Tekerek tarafından 27.07.2021 tarihinde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ve Türk Hava Kurumu Kayyumu Cenap Aşçı hakkında görevi ihmal ve görevi kötüye kullandıkları gerekçesi ile suç duyurusunda bulunulmuştu.

Suç duyurusunda yaz aylarında ülkemizi saran can ve mal kaybına neden olan orman yangınlarının önüne geçilmemesinin sebepleri sıralanmış ve yetkililerin açıkça suç işlediği belirtilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu “söz konusu beyanların, soyut nitelik arz ettiği, iddiaların ciddi bulgu ve belgelere dayanmadığı” gerekçesi ile soruşturma açılmasına yer olmadığına karar vererek kararı tebliğ etmiştir.

Ciddi bulgu ve belge arayan savcılığın bu kararına, Sayıştay’ın 2020 yılı denetim raporunda belirtilen ve orman yangınları önlemek adına yapılması gerekenlerin yer aldığı ilgi bölüm de eklenerek itiraz edilmiştir.

Sayıştay raporunda orman yangınları başta olmak üzere doğal afetlerle ilgili bir dizi işlemin yeterince yapılmadığı belirtilmektedir.

Birçok bakanlıkta olduğu gibi Tarım ve Orman Bakanlığında da kamu kaynakları orman ve tarıma değil orman ve tarım bakanının ihtiyaçlarına AKP’nin yandaşlarına ayrılmıştır.

İşlenen suç büyüktür ve aklanmasına da izin verilemez.

İtirazımız sonuçlandığına kamuoyunu bilgilendireceğimizi belirtiyor ve halka karşı işlenen tüm suçların peşini asla bırakmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.”