TKH'den laikliğe sahip çıkmak için mücadele çağrısı: Kanıksamayalım, alışmayalım, laikliğe sahip çıkalım!

Türkiye Komünist Hareketi, başlatmış olduğu kampanya ile laikliğe sahip çıkılması gerektiği vurgusunda bulundu.

TKH'den laikliğe sahip çıkmak için mücadele çağrısı: Kanıksamayalım, alışmayalım, laikliğe sahip çıkalım!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH), son dönemde iktidar eli ile laikliğe yapılan saldırılara karşı mücadele çağrısında bulunduğu bir kampanya başlattı.

İktidara geldiği günden beri hedef tahtasına laikliği koyan AKP iktidarı, son dönemlerde özellikle Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ı kullanarak laiklik kavramını yok etmek üzere büyük bir çaba sarf ettiği aşikar bir şekilde gözler önüne serildi.

Ayasofya’nın tekrardan camii olarak kullanılması ve Adli Yıl Açılış Töreni sırasında Ali Erbaş’a dua ettirilmesi son dönemlerde Erdoğan ve AKP’nin laiklik karşıtı hamlelerinin başında gelen hamleler olarak karşımıza çıktı.

Bugüne kadar sindire sindire laikliği silmek isteyen AKP, gelinen noktada artık hamlelerini çekinmeden ve açık bir şekilde yaptığı bir süreç yaşanmakta.

Tam bugünlerde ise TKH, laikliğe sahip çıkılması gerektiği vurgusunda bulunarak kampanyasını başlattı.

Sadece kağıt üzerinde var olan bir kampanya anlayışından ziyade toplumun bütün kesimlerinin şu günlerde en çok ihtiyaç duyduğu laikliğe sahip çıkılması gerektiği vurgusu ile başlatılan kampanya en temelinde AKP iktidarının kendisine karşı yapılan mücadele vurgusu öne çıkıyor.

Başlatılan bu yeni süreç ile ilgili görüştüğümüz Genel Başkan Aysel Tekerek ise şu açıklamalarda bulundu:

“Laiklik ilkesi ülkemizde uzun bir zamandır, kâğıt üstünde kalmış bir haldeydi.  Cumhuriyetin en önemli kazanımı olan Laiklik ilkesi aynı zaman da en önce taviz de verilen ilkelerin başında geliyordu.

AKP’nin yirmi yıla varan iktidarı bu tavizlerin üstüne de binerek, artık kâğıt üstünde kalan bir laikliği bile taşımak istemediğini yüzlerce örnek ile göstermiş oldu.

Son zamanlarda ise, sadece AKP’nin gerici karakteri değil, artık iktidarın çoğunluğunu da kaybetmiş olduğunun ortaya çıkması ile birlikte siyasi yatırımını açıkça tarikatlar ve cemaatler üzerine kullanınca, laikliğin tasfiyesinde hız alınmış oldu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın açıklamaları ve açıklamalar sonrasında, protokol sırası dahil olmak üzere ödüllendirilmesi yeni adli yıl açılışındaki tablo, İstanbul Sözleşmesinin kaldırılması gibi birçok örnek, AKP’nin siyasi ömrünü uzatmak için bu alanda yapamayacağı bir şeyin olmadığı göstermekte.

Partimiz ise, laikliğin korunmasının yanında gerçek bir ilke olarak hayata geçmesi için mücadele eden bir parti. Şimdi bu mücadeleyi, laikliğin savunulmasını, bu mücadelenin sadece gönüllerde akıllarda kalan değil, toplumsallaşması ve görünür olması için de çalışmalarını hızlandırdı.

Ülkenin dört bir yanında bildirilerimiz, afişlerimiz ve ek çalışmalarımız ile açık bir saldırıya karşı çıkıyoruz.

Laiklikten vazgeçmemek, milyonlarca insanın sahiplendiği bir ilkeyi, toplumsal bir talep ve mücadele konusu haline getirmeye, denklemi tersine çevirmeye çalışıyoruz.

Bunu mutlaka başaracağız. Başarmalıyız.”

TKH üye ve dostlarının başlatmış olduğu kampanya, ülkenin dört bir tarafında bildiri, afiş ve örgütlenme çalışmaları ile büyüyerek devam ediyor.