TKH MK Üyesi Kurtuluş Kılçer: İkinci bir Ekmelleddin vakasının olmayacağının garantisi yok

TKH MK Üyesi Kurtuluş Kılçer "Millet İttifakı’nın bu açıdan sınırları açıktır. AKP’nin koptuğu Saadet Partisi ile MHP’den kopan İyi Parti ile yapılacak bir ittifaktan sol program çıkmaz. Bugün ikinci bir Ekmelleddin vakasının olmayacağının garantisi yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

TKH MK Üyesi Kurtuluş Kılçer: İkinci bir Ekmelleddin vakasının olmayacağının garantisi yok

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) tarafından düzenlenen “Karanlıktan Aydınlığa / Türkiye’nin Seçeneği Ne Olmalı?” başlıklı Yeni Bir Cumhuriyet Konferanslarının üçüncüsü Kadıköy’de gerçekleşti. Kadıköy Evlendirme Dairesi Büyük Salon’da gerçekleşen konferansta yaptığı konuşmada Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tabloyu özetleyen TKH MK Üyesi Kurtuluş Kılçer, Bugün ile 1923 Cumhuriyeti’nin kurulduğu dönem arasında çok büyük tarihsel farklılıklar olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Cumhuriyetin 100’üncü yılı geliyor. 2023 vizyonu adında AKP tarafından ifade edilen bir kavram var. İki büyük Devrim yaşandı; 1917 Bolşevik Devrimi ve 6 yıl sonra Türkiye’de yaşanan 1923 Cumhuriyeti. 1991’de Sovyetler Birliği çözüldü. Bu çözülüşün en büyük etkisi ülkemize oldu.  Türkiye’de 1923  Cumhuriyeti bize göre sola doğmuştur. Hilafete saltanata emperyalizme karşı kurulmuş bir cumhuriyettir. Hilafete karşı kurulmuş bir Cumhuriyet idi, bugün Türkiye’de laikliğin bitirildiği, tüketildiği, imamlar tarikatlar Cumhuriyetine dönüştüğü bir tablo ile karşı karşıyayız.  Saltanata karşı 1923 Cumhuriyeti kuruldu. Bugün Tek Adam yönetimi var bir saltanat var. Emperyalizme karşı bu Cumhuriyet kuruldu. Bugün emperyalizmin ülkemize yerleştiği, emperyalist tekellerin  Türkiye’yi yağmaladığı, emperyalizme bağımlığın her şeyi belirlediği hatta  emperyalizmin taşeronluğunu üstlenen bir ülke ile bir rejimle karşı karşıyayız.

Cumhuriyet ilelebet Payidar kalacaktır sözünün elbette bir anlamı var ama geldiğimiz noktada bizlerin bir tartışma yürütmesi gerekiyor. Bugün adına Cumhuriyet dediğimiz bugünkü rejim, sistem ile. 100 yıl önce kurulmuş Cumhuriyet arasında korkunç bir açı var. Bu saptanmak zorunda. 100 Yıl öncenin şartlarına sahip değiliz. Bizim yeni paradigmalar ne düşünme zorunluluğumuz olmalı.”

“SERMAYEYE, GERİCİLİĞE VE EMPERYALİZME MESAFE KOYMADAN TÜRKİYE’NİN YAPISAL SORUNLARI ÇÖZÜLEMEZ”

AKP’nin koptuğu Saadet Partisi ile MHP’den kopan İyi Parti ile yapılacak bir ittifaktan sol program çıkmayacağını belirten Kılçer konuşmasına şöyle devam etti:

“Bugün Türkiye siyasetinde biz idare biçimi tartışıyoruz fakat sistemi tartışmıyoruz. Bugün bizim yapmamız gereken başka bir tartışmayı açmaktır. Ülkenin toplumsal ve yapısal sorunlarının çözümü için başkanlık rejiminin kaldırılması yetmez. AKP’nin parantez açıyoruz diyerek yıktığı Cumhuriyetin yerine kurduğu rejim yolsuzluk, yağma, gladyo ve tarikat düzenidir.

Huzur İslam’da diyerek iktidara gelenler Türkiye’de ne huzur bıraktı ne bir şey bıraktı.

Bugün sermayeye, gericiliğe ve emperyalizme bir mesafe koymadan Türkiye’nin yapısal sorunları çözülemez. Milllet İttifakı konuyu güçlendirilmiş parlamenter rejime sıkıştırmış bulunmakta. Millet İttifakı’nın bu açıdan sınırları açıktır. AKP’nin koptuğu Saadet Partisi ile MHP’den kopan İyi Parti ile yapılacak bir ittifaktan sol program çıkmaz. Bugün ikinci bir Ekmelleddin vakasının olmayacağının garantisi yoktur.

‘İş’ diyorsanız ‘ekmek’ diyorsanız sermayeyi karşınıza almanız gerek. ‘Kadınlar için eşit yurttaşlık’ diyorsanız gericiliği karşınıza almanız gerekir. Yani bugün halkın taleplerini ortaya koymak istiyorsanız sol bir program ortaya koymamız gerekir. Yani halkın talepleri aslında solcudur. Hem TÜSİAD’la görüşeceksiniz hem emperyalistlerle uyum politikası güdeceksiniz böyle halkın taleplerini karşılayamazsınız.

Biz çok uzun süredir savunmada kaldık. Çünkü haklarımız saldırı altındayken biz hep ‘hayır’ dedik direnişte kaldık. Bugün bu dönem geride kaldığı düşünüyorum. İşte bu yüzden Yeni Bir Cumhuriyet Program’ önemlidir.”