TKH, karanfilleriyle Kazancı Yokuşu'ndaydı

"Bugün biz Türkiye Komünist Hareketi olarak, 1 Mayıs’ta bir kez daha şunu söylüyoruz: Emekçilerin eşit yaşadığı, laikliğin olduğu, bağımsızlığın olduğu bir ülkeye ihtiyacımız var. Bizi, dünyayı kurtarsa kurtarsa sosyalizm kurtaracak."

TKH, karanfilleriyle Kazancı Yokuşu'ndaydı

Türkiye, İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs’a AKP iktidarının yasakları ile girerken, Türkiye Komünist Hareketi (TKH) 1 Mayıs 1977’de katledilenleri anmak için Kazancı Yokuşu’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasında TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek bir konuşma gerçekleştirerek şunları kaydetti:

“Değerli basın emekçileri, değerli halkımız herkese merhaba,

1977 1 Mayısında 34 tane yoldaşımız, canımız Kazancı Yokuşu’nda katledildiler. Onların anısının önünde saygıyla eğiliyoruz. 2021 1 Mayıs’ını pandemi koşullarında karşılıyoruz. Pandeminin bahane olduğu, fırsata çevrildiği bir dönemden geçiyoruz. Bugün patronlar yalılarında fotoğraf çekilerek bize, “evde kalmak hiç sıkıcı değil, keyfini çıkarın” diyorlar utanmadan. Kısıtlama kararlarıyla zorunlu olmayan üretim sahalarında üretimi durdurmayarak, işçileri emekçileri fabrikalara gönderiyorlar, onları aslında ölüme gönderiyorlar. Bugün Türkiye’de ve dünyada işçi sınıfı canlarıyla ve geçim mücadelesi arasında sıkıştırılmıştır.

Bugün bu kapitalist düzenin halka, işçi sınıfına verebilecek hiçbir şeyi kalmamıştır. Bugün ülkemizde ve dünyada patronlar pandemi kârlarını aldılar ceplerine koydular, daha fazla kâr ettiler. İşsizlik yasak deniliyor ama Kod-29 uygulamasıyla haksızlıklara karşı çıkanları, sendikalı olmak isteyenleri işten çıkardılar. Bunun adı pandemi fırsatçılığı değil de nedir? Soruyorum sizlere. Patronlar pandemiyi çok sevdiler ama pandemide emekçiler öldü, intihar edenler oldu. Cebindeki 12 lirasını bırakarak balkonundan atlayan emekçilerimiz oldu. Bedenlerini ateşe veren emekçilerimiz oldu son 2 yıl içerisinde. İşte 1 Mayıslarda biz işçi sınıfı, taleplerini, eşit ve özgür bir dünya özlemlerini dile getirmek için mücadelelerini büyütmek için meydanlarda toplanırlar, haykırırlar. İşçi sınıfının haklı olduğunu, güçlü olduğunu bir kez daha göstermek isterler. Ama ne hikmetse ‘lebalep’ kongreler olurken, en haklı olan taleplerini en fazla dile getirmesi gereken işçi sınıfına meydanlar yasaklanıyor. Yasağın nedeni sadece ve sadece şudur: Halkın sağlığıyla pandemiyle en ufak bir alakası yoktur. Bu kadar yoksulluğun sefaletin olduğu bir dönemde işçi sınıfı sesini çıkarmasın diye gelen yasaklardır bunlar. Herkes anlıyor biz bunu biliyoruz, görüyoruz.

Değerli dostlar, 1 Mayıslar elbette bizim için işçi sınıfı için çok önemli. 1 Mayıslara konan her yasak hükümsüzdür. Hiçbirinin anlamı yoktur. İşçi sınıfı 1 Mayıslarda da sonrasında da taleplerini, mücadelesini daha fazla ve daha güçlü bir şekilde söylemesini bilecek. Kimse bu pandemi fırsatçılığı, pandemi pişkinliği unutulacak sanılmasın. ‘Bu seneyi de böyle atlattık, işçi sınıfını meydanlara sokmadık’ diye kimse rahat etmesin. Bu öfke birikiyor. Bu öfke 1 Mayıslarda daha sonrasında da fabrikalarda direnişlerde birikiyor. Bugün biz Türkiye Komünist Hareketi olarak, 1 Mayıs’ta bir kez daha şunu söylüyoruz: Emekçilerin eşit yaşadığı, laikliğin olduğu, bağımsızlığın olduğu bir ülkeye ihtiyacımız var. Bizi, dünyayı kurtarsa kurtarsa sosyalizm kurtaracak. İşçi sınıfından başka halkı, ülkeyi, dünyayı kurtaran olmayacak. Kurtarsa kurtarsa işçi sınıfı kurtaracak. Bu sömürü düzenini işçi sınıfı yıkacak. Bu faşist düzeni işçi sınıfı yıkacak. İşçi sınıfının iktidarda olduğu bir ülkede yasak nedir? İşsizliğe yasak var. Gericiliğe yasak gelecek. Farşizme yasak gelecek. İnsanın insanı sömürmesine yasak gelecek. Biz böyle bir ülke istiyoruz. Ve son kez 1977 1 Mayısında katledilen canlarımızın anısına dikilen bu heykelin karşısında bir kez daha söz veriyoruz. Boşuna katledilmediniz yoldaşlar, bayrağınız düşünceniz yerde kalmadı. Pandemiyle birlikte ne kadar haklı olduğunuz, eşit ve özgür bir dünya isteğinin ne kadar haklı olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Pandemi, kapitalizmin maskesini düşürdü. Pandemiyle de biz mücadele edeceğiz, sosyalist bir ülkeyi mutlaka kuracağız. Yaşasın 1 Mayıs!”

TKH üyeleri, basın açıklamasının ardından Kazancı Yokuşu başına karanfillerini bıraktılar.