Thomas Sankara'nın katilleri 34 yıl sonra yargılanıyor

Burkina Faso'nun devrimci lideri Thomas Sankara'yı bir darbe sonucu öldürenler askeri mahkeme karşısında. Darbeci sanıklar arasındaki eski Devlet Başkanı Compaoré'de var.

Thomas Sankara'nın katilleri 34 yıl sonra yargılanıyor

Burkina Faso’da ülkenin eski Devlet Başkanı Thomas Sankara’yı öldürmekle suçlanan 14 kişi yargılanıyor. ‘Afrika’nın Che Guevara’sı’ olarak anılan lider, 1987’de yakınındaki isimler tarafından yapılan bir darbede vurularak öldürülmüştü.

ESKİ DEVLET BAŞKANI SANIKLAR ARASINDA

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’da ülkeye ismini veren asker ve eski Devlet Başkanı Thomas Sankara’nın öldürülmesi hakkında yargı süreci başladı. 1984’de yine bir askeri darbeyle iktidara gelen Sankara, sosyalist ve Pan-Afrikanist görüşleriyle tanınıyordu. Kısa süre içerisinde giriştiği toplumcu uygulamalarla karizmatik bir figüre dönüşen Sankara, 1987 yılında kendisine karşı düzenlenen darbe sonucunda öldürüldü, iktidara yakın mesai arkadaşı Blaise Compaoré geldi.

Sankara’yı öldürmekle suçlanan 14 sanık arasında Compaoré de bulunuyor. Ancak darbeyle birlikte iktidara gelen Compaoré, 2014 yılında ülkede düzenlenen protesto gösterileriyle birlikte Burkina Faso’yu terk etti. Sankara’nın öldürülmesiyle bir ilgisi olmadığını iddia eden Compaoré, davayı ‘boykot’ ediyor. Kendisi an itibariyle Fildişi Sahilleri’nde sürgünde.

‘DAVANIN İHİTMALİNİ HAYAL EDEMEZDİK’

Sankara’nın öldürülmesine dair görülen davaya dair konuşan kardeşi Paul Sankara, ‘bu an için çok beklediklerini’ söyledi: “Çok uzun zamandır bekliyoruz, Compaoré’nin 27 yıllık rejimi boyunca bekledik. Onun yönetimi boyunca davanın ihtimalini hayal bile edemezdik.”

Sankara’nın ailesi 1997 yılında cinayete dair suç duyurusunda bulundu, ancak Yüksek Mahkeme’nin soruşturmayı değerlendirmesi 15 yıl aldı. Compaoré’nin 2014 yılında devrilmesiyle birlikte süreç görece hızlandı. Takibindeki yıl Sankara’nın cenaze kalıntılarından DNA örneği alındı. 2016 yılında ise Burkina Faso yetkilileri resmi olarak Fransız hükümetinden Sankara’nın ölümüne dair ellerindeki askeri belgeleri paylaşmasını talep etti. Üç aşamada aşamada ulaştırılan arşivler son olarak Nisan 2021’de Burkina Faso’ya ulaştı.

KİMLER YARGILANIYOR?

Öte yandan Fransa’nın da darbede ve suikastta payı olduğunu düşünenler var. İktidarında benimsediği dış politikada özellikle Fransa’ya meydan okuyan Sankara’nın eşi Mariam, darbenin arkasında Paris yönetimini olduğunu dile getiriyor.

Yargılanan isimler arasında Compaoré’nin eski Genel Kurmay Başkanı General Gilbert Diendéré ve 11 diğer kişi bulunuyor. Askeri mahkeme karşısına çıkacak kişiler ‘Devlet güvenliğine saldırı’, ‘suikasta karışma’ ve ‘bedenlerin gizlenmesi’ gibi suçlarla yargılanıyor. Diendéré, 2015 yılında giriştiği başarısız darbe girişimi sonrasında 20 yıl hapis cezası almıştı.